Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Bordsskick>> Övrigt bordsskick>> Bordsdam>>
 

Bordsdam

Vett och etikett för en man med bordsdam

Bordsdam, det är en gammal sed som fortfarande är lika aktuell. Varje man som vill uppträda artigt på en middag eller fest har som sin främsta uppgift att föra, samtala och senare dansa med sin bordsdam. Här följer lite tips på hur du ska agera.

Placering
Bordsdamen sitter till höger. Den dam en man har till bordet sitter alltid där. Det har sitt ursprung i Markusevangeliet och trosbekännelsen, citat: "på tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda, uppstigen till himmelen, sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida" slut citat. Kvinnan sitter därför enligt svensk sed till höger om mannen, hon har sin kavaljer närmast hjärtat.

Minnesregel
En ramsa för att minnas är: "Brödet till vänster, bruden till höger". Vilket innebär assietten till vänster och damen till höger.

Entré på fest
Förr i tiden skulle en man ska när han anlände till festen föra sin hustru på sin högra sida. Om det inte är hustrun, går kvinnan på hans vänster sida. På detta enkla sätt visste den som meddelade gästerna ankomst vem han förde. Undantag var en man i uniform, hans mössa gjorde att han inte kunde göra honnör om damen fanns på höger sida. Detsamma gällde om de var ute och gick, genom att föra kvinnan på vänster eller höger sida talade mannen om för omgivningen i vilken relation de befann sig. Allt detta är numer förlegat och fungerar inte som signaler.

Var streetsmart, kopplat till höger och vänster sida
Dagens etikett påbjuder att någon ur ett sällskap kliver undan när man möter en annan person på trottoaren. Detta är den nya tiden etikett som snarast ersatt den gamla. Då är man streetsmart.

Fälja damen till bords!
Mannen söker upp sin bordsdam och kollar placeringen i förväg, och vid ”Varsågoda!” så erbjuder han sin högra arm. Detta gäller ännu idag.

Värden leder intåget
Värden går först till middagsbordet. Detta är praktiskt då han sedan kan lotsa gästerna till rätt plats vid bordet.
Då för bordskavaljeren sin dam till bordet. Hon går alltid på hans högra sida. Värden ser till att de sitter på rätt platser och hjälper gästerna tillrätta.

Drar ut stolen
Gör han för sin bordsdam. Hon tar inte tag i stolen och hjälper inte till. Det är detsamma som att hon inte litar på sin kavaljer.

Värdinnan går in sist
Hon ser till att ingen glöms kvar och att de kommer till bords. Då ser också värden att samtliga gäster anlänt och kan lugnt förbereda att sätta sin bordsdam på plats.

©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Kläder på begravning, vett och etikett >>
All vett och etikett om kläder >>
Borgerlig begravning, vett och etikett >>
Dresscodes - vad innebär Awards evening dress code?
Awards evening dress code. Vad är detta för dresscode? Skjorta och finbyxor, men ingen kavaj? ...
Klädkoder - kan man bära Smoking om det står Mörk kostym?
Klädsel - kan man ha en svart smokingskjorta?
Rubinbröllop - hur ska vi fira våra föräldrar?
Klädkoder- Smoking eller mörk kostym, till vilken passar långklänning?
@ 2017, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se