Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Stora dagar>> Inför bröllopet>> Bröllopslexikon>>
 

Bröllopslexikon

Bröllopslexikon - er guide till vett och etikett

Välkommen till allt du behöver veta inför ett bröllop.
Klicka på en bokstav i det ord du söker, som B i brud.

Innehållsförteckning
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V Å Ö
Innehåll - A
 • Alla frågor om bröllop besvaras
 • Anlända till bröllop
 • Arrangemang av bröllop
 • Ställ en fråga om vett och etikett
 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • Alla frågor om bröllop
  Det är svårt besvara allt du söker i ett bröllopslexikon. Men hittar du inte svaret här, kan du enkelt skicka frågan till mig. Du förblir anonym och svaret är kostnadsfritt.
  Klicka här och ställ en fråga om vett och etikett på bröllop.


  Anlända till ett bröllop
  Du bör anlända minst 10 minuter före ett bröllop.


  Arrangemang av bröllop
  Storleken på bröllopet avgör ni själva. Det är inte sällan ekonomin som får styra. Förr betalade brudens föräldrar, men det har också luckrats upp.

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - B
 • Barnvakt
 • Barn på bröllopsfest
 • Bestman
 • Bordsplacering
 • Borgerlig vigsel
 • Brudbukett
 • Brudnäbb
 • Brudkista eller hemgift
 • Brudklänning
 • Brudslöja
 • Brudkrona
 • Brudgummens kläder
 • Brudgummens tal
 • Brudparets föräldrar i kyrkan
 • Brudparet ut (ropa)
 • Budget (se ekonomi)
 • Brudparets vandring till altaret
 • Brudskål
 • Brudvals
 • Bröllop
 • Bröllopsförberedelser
 • Ställ en fråga om vett och etikett
 • Tillbaka till innehållsförteckning
 • Barnvakt
  Så låt de små barnen vara hos barnvakt den där timmen i kyrkan. Det mår både barnen, föräldrarna, brudparet och gästerna bäst av. För nog trivs de minsta bäst när de inte blir ständigt tystade.  Barn på bröllopsfest
  Javisst, det går ofta alldeles utmärkt. Om det står angivet på inbjudan. Står det Lars och Lena Larsson, ja då betyder det Lars och Lena. Inte Lars och Lena med barn.
  Har man ingen barnvakt så ringer man inte och frågar om de barnen kan följa med, nej man ringer och tackar nej. Det kan vara så att de inte ville ha barn med, då kan det bli svårt att neka den som frågar. Så kan värdparet säga "ta med barnen"!


  Bestman
  Den person som brudgummen valt till bestman finns framme vid altarringen och väntar. Han ska vara klädd som gästerna och inte som brudgummen. Även som bestman förväntas du hålla ett
  tal. Det får du givetvis hjälp med.


  Bordsplacering
  På en bröllopsfest känner en stor del av gästerna inte varandra. Och det blir trist om alla bara pratar med dem man känner, så lite möda vid placeringen är en fördel.

  I mitten av honnörsbordet sitter brudparet. Brudgummen har bruden till höger och till vänster sitter brudens mor, som i sin tur har brudgummens far till bordet. Bruden har prästen till höger och denne har brudgummens mor som bordsdam. Bredvid henne sitter brudens far, som har brudgummens äldsta syster eller annan kvinnlig släkting till bordet.

  Regeln är den att ju närmare släkt, desto närmare brudparet. Hög ålder ger bättre placering. Saknas prästen eller är det en kvinna, eller skilda föräldrar så passar inte mallen. Då försöker man hitta lämpliga lösningar. Tex. Brud - Brudgummens far - brudens fars nya fru -brudgummens morfar osv. Placera inte frånskilda med sina före detta, enda undantaget är i kyrkan. Då sitter föräldrar alltid tillsammans.

  Nästa steg är brudparets syskon med kyrkomarskalkar, mor och farföräldrar placeras också nära.

  Tärnor och marskalkar sitter tillsammans och att brudgummens manliga släktingar och vänner har brudens kvinnliga släktingar och vänner till bordet.

  Se mer om
  bordsplacering, bordsplacering med ritning eller klassisk bordsplacering bröllop
  Borgerlig vigsel
  Om man gifter sig borgerligt krävs två vittnen. Ringar behövs inte, det enda som krävs är intyget på hindersprövningen. Klädseln är valfri.


  Brudbukett
  Mannen skall ge brudbuketten i gåva till sin brud. En blå blomma skall det vara i buketten, den för lycka med sig.

  En annan tradition är om man vill spara brudbuketten och få den konserverad eller slänga den till gästerna. Det är valfritt. En annan tradition är om man vill spara brudbuketten och få den konserverad eller slänga den till gästerna. Det är valfritt.


  Brudnäbb
  Ett par meter framför brudparet går brudnäbbarna. Därefter kommer brudparet. Det är lätt att näbbarna blir trötta, så placera gärna någon de känner väl strategiskt och som kan hoppa in när det krävs. De är ofta klädda i söta kläder, men det finns inget krav på det. Vanliga fina kläder duger bra. Ibland får brudnäbbarna delta på bröllopsfesten, men det förekommer även att barnen inte deltar. Då kan brudparet arrangera, för att underlätta för tillresande gäster, med barnvakt för dessa om det behövs.


  Brudkista eller hemgift
  Förr fick dottern med sig nyttiga saker till hemmet. Lite av denna tradition har vi kvar än idag.
  Läs mer om hemgift här.


  Brudklänning
  Brudklänningen sys ofta med släp och är vit. Att bära en lång klänning kan även gå bra på förmiddagen, men det är helt klart mer vanligt med en kortare. Det är oftast kombinerat med vita skor, en slöja eller en brudkrans.

  En kvinna ska inte vara baraxlad i ett kyrkans rum. Därför bör brudklänningen inte vara ärmlös.

  Brudklänningens
  färg avgörs också utifrån situationen. Gifter hon sig för första gången passar det med helvitt eller en creméfärgad klänning. Borgerligt bröllop tillåter mer fantasi.

  Om du väljer en slöja innebär det inte att du måste ha en krona. Brudkrona eller diadem, eller varför inte blommor istället?

  Brudklänningen sys ofta med släp och är vit. Att bära en lång klänning kan även gå bra på förmiddagen, men det är helt klart mer vanligt med en kortare. Det är oftast vita skor, en slöja och en brudkrans.

  Det går alldeles utmärkt att välja en folkdräkt istället för brudklänning.
  Brudslöja
  Om du väljer en slöja innebär det inte att du måste ha en krona. Brudkrona eller diadem, varför inte blommor istället?


  Brudkrona
  Den lånas ofta ut av kyrkan och används första gången en kvinna gifter sig.
  Brudkronor används första gången en kvinna gifter sig.


  Brudgummens kläder
  Är det frackbröllop har mannen inte så mycket att välja på dvs. Kom ihåg att flugan ska var vit. Att gifta sig i smoking går också bra idag även om det är ett etikettsbrott enligt tidigare tradition. Folkdräkt, uniform och
  jackett kan bäras vid förmiddagsbröllop.

  Om man bjuder in till bröllop och som klädkod anger frack, byxor med revärer, en vit frackskjorta, vit väst och fluga, då kommer även gästerna i denna klädsel.

  Smokingen har alltid ansetts som ett festplagg, men inget bröllopsplagg. Det ändrar sig mer och mer.

  Något som blivit alltmer populärt är frockcoat eller långkavaj.


  Brudgummens tal
  Som brudgum förväntas du hålla ett tal till din hustru, men kanske också rikta ett tack till värdpar och andra som hjälpt till. Här kan du få hjälp med talet från brudgummen


  Brudparets föräldrar i kyrkan
  Det är alltid brudparets föräldrar som tillsammans med farmor och farfar, mormor och morfar samt syskon, som sist, men innan brudparet går in i kyrkan.
  Brudparet ut (rop)
  Att ropa brudparet ut gjordes ofta av personer som inte deltog vid bröllopsfesten och fick därmed se brudparet. Ofta var det ungdomar som samlades utanför lokalen där bröllopsfesten hölls och ropade "Brudparet ut!"

  Detta ihärdigt och högt tills brudparet visar sig och då möts av jubel.

  Brudparets vandring till altaret
  I de flest fall vandrar brudparet tillsammans uppför altargången. Hon går till vänster och han till höger. Symboliken är att en brud väljer sin man och en man väljer sin kvinna och de vandrar tillsammans, på lika villkor och jämställda, till vigseln.

  Ett annat alternativ är att brudgummen går uppför altargången före sin egen familj och brudens mor. Sedan väntar han på sin brud vid altaret. Eller så kommer han in från sakristian och väntar vid altaret tillsammans med best man.

  Bruden förs då till altaret av sin far, Framme vid altaret tar brudgummen ett steg framåt och räcker henne handen. Detta symboliserar enligt äldre synsätt ett "överlämnande från en som bestämmer till en annan". Så är det givetvis inte idag, men det kan förekomma att vissa kyrkor inte tillåter denna ritual.

  Än mer ovanlig variant är att bruden förs in av båda sina föräldrar. Hon går då mellan dem och det symboliserar då att de är jämställda med varandra.


  Brudskål
  Brudskål utbringas till brudparets lycka och ära. Det sker med en enda skål och den ska inte upprepas under middagen. En skål då samtliga gäster står upp och gemensamt skålar med brudparet, som sitter ned och höjer sina glas mot gästerna.

  När brudskålen skall utbringas sker detta i mousserande vin eller Champagne. Det sker när brudparet kommit till festen och sker ofta när alla gästerna väntar eller också vid middagen, genast efter välkomsttalet. Alla höjer sina glas "Brudparets skål"!

  Ofta utbringas även ett leve för brudparet och den som håller i brudskålen är gärna en närstående person, föräldrar, toastmaster eller syskon.


  Brudvals
  Traditionen bjuder att brud och brudgum får dansa första dansen och då ensamma och ostörda. Brudvalsen är heter det då det ofta är en vals, men brudparet kan lika gärna välja en annan dans. Brudparet behöver inte dansa hela valsen ut, då kan brudparets föräldrar komma in, följt av övriga gäster. Då är det vanligt att brudgummens far dansar med brudens mor och brudens far dansar med brudgummens mor. Innan dess eller direkt därpå dansar bruden med sin far och sin svärfar.

  För gästernas del dansar bordsherren först med sin bordsdam och innan kvällen är slut ska han ha fått en dans med bruden.

  Det förekommer att bruden håller i sin brudbukett under första dansen och sedan kastar den till ogifta kvinnliga gäster. Då sägs den kvinna som fångar buketten bli gift inom ett år. Det här är ingen svensk sedvänja och inget en brud behöver göra, många väljer att spara den och låta buketten torka som ett minne.


  Bröllop
  Brudlopp eller fornsvenskans bruthlöp, det var så de nygifta färdades. Då visade de finast klädda upp sig.


  Bröllopsförberedelser
  Hindersprövning krävs. Lysning krävs inte.

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - C
 • Civil högtidsdräkt
 • Civilstånd
 • Ställ en fråga om vett och etikett
 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • Civil högtidsdräkt
  Med civil högtidsdräkt som klädkod på inbjudan avser man att gästerna ska anlända i frack eller frackklänning (balklänning) och uniform ska inte bäras.


  Civilstånd
  Brudgummen är "herr" innan bröllopet, bruden är (om hon inte varit gift tidigare) "fröken" men vid vigseln blir hon hustru och kallas därefter för "fru".

  Tilltalet ”herr” kommer från ordet härska (medeltiden) och det var endast riddare eller manliga medlemmar i kungahus som tilltalades så. Tänk på tilltalsordet ”mister” i engelskan, det kommer från ”master”. På 16- och 1700-talet var det adelsmän som tilltalades med ”herr” i Sverige. Tilltalet spred sig sedan ner genom samhällslagren. Tilltalsordet ”fru” har en liknande historia där det syftade på en formell titel som gift kvinna (eller likvärdigt med ”hustru”), men även här var det kungligheter och adel som använde tilltalet. På 1800-talet spred detta sig även detta till fler samhällslager. Så var det även med ”fröken” som fram till 1800-talets mitt var benämningen på en ogift adlig kvinna, men 1866 drevs ”frökenreformen” igenom i Sverige, där varje ogift kvinna kunde kallas ”fröken”.

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - D
 • Dela på par (se inbjudan)
 • Dokumentation av ert bröllop
 • Dukning
 • Ställ en fråga om vett och etikett
 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • Dokumentation av ert bröllop
  Införskaffa en stor ask eller en låda där ni kan förvara alla papper som kan kopplas till bröllopet. Den är effektiv, dels när ni planerar, men även efteråt då ni kan sortera och spara det ni önskar. Låt gästlistan, inbjudningar, brev, kvitton, annonser, noteringar - i stort sett allt som har med bröllopets planering, finnas i lådan.

  Glöm inte att spara foton på dukning och borden när ni fotograferar. En billig digitalkamera vid varje bord kan vara en kul idé. Gästerna kommer förse er med fler foton än ni någonsin önskat.


  Dukning
  En viktig men svår sak är dukning. Men det finns mycket bra böcker och tidningar att läsa. Ska det vara på restaurang eller inhyrd hjälp så diskutera det med dessa.

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - E
 • Eftermiddagsbröllop
 • Ekonomi och budget
 • Ställ en fråga om vett och etikett
 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • Eftermiddagsbröllop
  Om man väljer att gifta sig på eftermiddagen, är det middag med dans som följer enligt tradition. Eftermiddagsbröllop äger rum efter kl.15.00, och innebär om inte annan klädkod angivits på inbjudan, högtidsdräkt, d v s frack med vit väst för brudgum och de manliga gästerna, samt frackklänning för damerna.


  Ekonomi och budget
  Planera inte bröllopets ekonomi så att ni går med "vinst". En tjugolapp extra kan snabbt få en gäst att känna sig lurad. Räkna med allting, varenda inbjudan, kuvert, resa, städning, lokaler, kläder, blommor, musik - allt ni kan komma på.

  Lägg till kostnader för mat och dryck - varje gästs kuvertkostnad. Om gästen sedan förväntas betala sitt deltagande på bröllopet är det denna kuvertkostnad brudparet kan be om inbetalning för.

  Kom ihåg att det är inte överdåd och glänsande fester som är det viktiga vid ett bröllop - det är de minnen som stannar kvar hos brudpar och gäster. Det som skapar detta är kostnadsfritt, det är omtanke och glädje hos både brudpar och gäst.

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - F
 • Fotografering
 • Folkdräkt (se brudklänning)
 • Frieri
 • Föra fram bruden
 • Förlovning
 • Färger
 • Förmiddagsbröllop
 • Ställ en fråga om vett och etikett
 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • Fotografering
  Om brudparet vill går det bra att fotografera sig innan man vigs samman. Kom ihåg att bruden ska stå på brudgummens högra sida, det ska se ut som de redan var gifta.


  Frieri
  Det är nog inte så många frierier som sker på klassiskt vis idag. Men nog är det mest vanligt att mannen friar. Många uppskattar ett arrangemang som planerats gemensamt. Det är frågan som är själva frieriet:
  "Vill du gifta dig med mig?"
  Ett frieri med knäfall och en bukett rosor behövs inte, men det är romantiskt. Trots moderna traditioner är det fortfarande traditionellt kvinnan som ofta förväntar sig att mannen ska ta initiativet till ett romantiskt frieri. Men även det hör gamla tider till - ingen kvinna behöver vänta, hon kan fria istället.
  Här kan du läsa mer om hur man friar.


  Föra fram bruden
  Att välja alternativet föra fram bruden till brudgummen, blir allt mer vanligt. Om hon förs fram av sin far, eller bror så kommer hennes mor in i kyrkan tidigare.

  Historiken och motståndet till att föra fram bruden härrör sig från att bruden inte är en självständig kvinna, hon lämnas över av någon som beslutar i hennes ställe och nu till en annan man som ska bestämma.

  Det kan ibland vara ett problem i vissa svenska kyrkor med denna tradition just på grund av det synsättet.

  Att bruden går hela vägen fram med sin blivande make är ett tecken på att hon som fri, självständig och jämlik person har valt den hon vill gifta sig med.

  Om bruden förs fram av fadern, så går han på brudens vänstra sida. Vid altaret lämnar han över dottern till brudgummen som då får henne på sin vänstra sida. Brudens mor går vid detta tillfälle in i kyrkan i sällskap in av annan släkting eller bekant och hon sitter längst fram till vänster i kyrkan.


  Förlovning
  Trolovning var tidigare, fram till 1800-talets slut, ett löfte om giftermål. Det var ett löfte som gällde enligt lag. Man lovade varandra trohet, ett äktenskap. Av gammal tradition sa att det skulle inte passera ett år innan man gifte sig. Men idag har detta ingen innebörd och det krävs det inte ens en ring vid förlovning, det kan räcka med löften om att man hör ihop.

  Vissa par förlovar sig hos guldsmeden, andra vid frieriet andra på en plats eller tid som de själva väljer. Det är helt fritt då inga krav på formaliteter längre finns.
  Här kan du läsa mer om förlovning.


  Färger
  Brudklänningen är av tradition vit. Det blev mode efter drottning Viktorias bröllop med prins Albert 1840. Innan dess var klänningen ofta färggrann, det var allmogen som gifte sig i sin bästa festdräkt. Den var ofta svart, så fungerade den både till bröllop och begravning.

  Bruden kan än idag välja färg, även om lila och grått anses som mindre lämpligt. Det hänger ihop med att kvinnorna efter sorgeperioden bröt sin svarta klädsel med just grått och lila.

  Vit klänning kan brytas med färginslag, men ett svart band runt midjan förknippas även detta med sorg och rekommenderas inte.

  Tärnor klär sig i svagare färger, de ska inte bära helt vitt då detta är brudens privilegium. Svart ska givetvis undvikas, men mörkare toner går bra.

  Gästerna kan klä sig fritt, de enda undantagen är helvsvart eller helvitt. Däremot kan dessa färger brytas med inslag av andra gladare toner. Mixa inte svart och vitt, då blir det begravningsklädsel. Däremot kan kvinnor klä sig i röd klänning, det är en missuppfattning att detta ska vara ”syndens färg”.


  Förmiddagsbröllop
  Man kan gifta sig på förmiddagen. På ett förmiddagsbröllop är klädseln given, det är
  mörk kostym och vacker dräkt eller klänning. Brudgummen kan gifta sig i den engelska klädseln jackett, det enda högtidsplagget man kan bära vid förmiddagsbröllop. (folkdräkt kan bäras). Vid förmiddagsbröllop behöver normalt sett inte klädkod anges, men det underlättar. Finns ingen klädkod angiven vid vigsel på förmiddagen och med efterföljande lunch (innan kl. 15.00) innebär det mörk kostymklädsel (Kavaj)

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - G
 • Gifta sig
 • Gyllene regel
 • Gästernas klädsel
 • Ställ en fråga om vett och etikett
 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • Gifta sig
  Efter ett frieri och ibland efter en förlovning (som idag inte innebär ett äktenskapslöfte) kommer beslutet att leva tillsammans och att gifta sig. Parbildningen var i samlar- och jägarsamhället avgörande för människosläktets utveckling. Ritualer och traditioner behövdes för att förhindra inavel. Än i dag kan dessa traditioner förekomma i ny skepnad, men idag kan kärlek och förälskelse vara det som styr beslutet om vigsel. Inte som förr, då det handlade om förmögenhetsbildning.


  Gyllene regel
  ”Bästa bröllopet kostar inte mest”
  Magdalena Ribbing


  Gästernas klädsel

  Skriv en klädkod på inbjudan, det underlättar för gästerna.
  Till barnen behöver inte gästerna inköpa en hel uppsättning kläder. Det räcker gott med de kläder som de har i garderoben, kanske med en liten fluga på pojken och en klänning till flickan.

  Är barnen brudnäbbar kan det vara trevligt om de har samma färger, men det är ingen nödvändighet.

  Anser brudparet att det är viktigt med just mörk kostym, och inte vilken kavaj som helst, så skriver de klädkoden mörk kostym. För kvinnan innebär det större möjligheter bara det är snyggt och inte hellångt.
  Läs mer om klädkoder här.

  Kvinnor ska inte bära helvitt på bröllop, det gör endast bruden. Helsvart är inte heller en bra färg, det betyder sorg, men blanda in lite glada färger. En kvinna ska inte visa sina bara axlar i ett kyrkans rum.
  Här läser du mer om klädernas färger.

  Det är möjligt att brudgummen ensam eller tillsammans med best man bär frack och övriga gäster har mörk kostym.
  Läs mer om hur klädkoder ska skrivas.

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - H
 • Hedersdam eller Maid of honour
 • Hemgift
 • Hindersprövning och lysning
 • Hurra för brudparet
 • Ställ en fråga om vett och etikett
 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • Hedersdam (Maid of honour)
  En gift kvinna eller en synligt gravid kvinna ska enligt gammal sedvänja inte vara brudtärna. Det är inte samma traditionella synsätt som gäller idag, så det fungerar. Men det är trots uppluckring av gamla etikettsregler inte korrekt att en gift kvinna går uppför altargången med en marskalk som inte är hennes fästman eller make. Är hon gift eller gravid går hon antingen ensam om hon är tärna, men ännu bättre är om hon kommer in strax före brudparets föräldrar och sätter sig på första bänk till vänster. Därefter går hon fram till altaret när bruden kommit fram dit och hjälper henne med släp eller slöja. Men framförallt tar hon hand om brudbuketten under vigselakten. Hon kallas då i enlighet med internationell sed för hedersdam eller på engelska maid of honour.


  Hemgift
  Bruden medförde förr en samling av olika föremål som sänglinne och kläder. Det var även annan utstyrsel och allt las i en kista, eller
  brudkista , som medfördes till det nya hemmet.

  Hemgiften var inte en gåva, det var snarast ett förtida arv som hustrun fortfarande ägde, men det var mannen hon gifte sig med som förvaltade hemgiften.
  Du kan läsa mer under brudkista och hemgift.


  Hindersprövning och lysning
  ”Lysning till äktenskap kungöres inför denna församling…”, förr var det lysning, idag är det hindersprövning via skattemyndigheterna. Detta var inledningen till församlingen att två personer skulle ingå äktenskap. Regeln om lysning har funnits ända sedan 1200-talet och försvann, eller upphörde 1969. Den har ersatts av hindersprövning och detta krävs än idag, men det sköts via folkbokföringen.

  En lysning lästes upp i högmässan tre sön- eller helgdagar i rad och avsikten var att församlingen skulle veta att ett par avsåg att gifta sig med varandra. Om någon i församlingen visste om något hinder för äktenskapet, det kunde vara släktskap eller att någon redan innan var gift, så var det möjligt att meddela detta och framföra hinder.

  Lysningen är sedan 1969 avskaffad som lag och är idag frivillig. Önskar brudparet detta kan de meddela församlingen att man vill ha lysning och då kan det ske i bådas församlingar.


  Hurra för brudparet
  Man kan alltid hurra för brudparet i samband med att det hålls tal. Tänk på att det kan bli alltför mycket hurrande och ibland är det lika bra att avstå. För den talare som av skilda skäl inte vill utbringa en skål kan hurrande ersätta densamma. Det är ett fyrfaldigt leve som gäller. Är bröllopet i Skåne eller för
  ett par därifrån skulle man kunna utbringa ett trefaldigt leve. Det fyrfaldiga levet ett dubbelt svenskt lösen som kommer från två kanonskott för att markera den svenska fartyg på väg in. I Skåne utbringas det trefaldiga levet som en rest från deras danska tid, då dansk lösen var och fortfarande är tre kanonskott.

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - I
 • Inbjudan till bröllop
 • Inbjudan till subskriberad bröllopsfest
 • Inte se varandra fore bröllopet
 • Intåg i kyrkan
 • Intåg till bordet
 • I kyrkan
 • Ställ en fråga om vett och etikett
 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • Inbjudan till bröllop
  Vid inbjudan till bröllop ska man fundera över vilka som ska bjudas. Släkten, vänner eller alla man känner? Ska barnen bjudas in?

  Tre bra "tumregler":
  "Bjud in de ni måste bjuda, överväg de ni bör bjuda och sist ser ni vilka ni vill bjuda"
  Mats "etikettdoktorn" Danielsson

  Ni ska inte bjuda endast ena halvan av ett par, bjud in båda. Man delar inte på par, även om man inte känner den andra partnern.
  Läs här om varför man inte delar på par vid en inbjudan.

  Släkten bjuds in av tradition, men avlägsna släktingar som man aldrig träffar behöver inte bjudas.

  Inbjudningarna skickas i god tid, men inte alltför lång tid i förväg. Två månader brukar vara lagom till ett stort bröllop och till ett mindre fyra veckor. Till ett mycket stort och formellt bröllop sänder ni ut inbjudningarna sex veckor i förväg. Låter det kort? Läs vidare.

  En alltför lång framförhållning, som 3-4 månader, innebär att ni "kräver" att gästerna ska närvara. Skicka hellre ett "save the day"-kort” i god tid och förbered gästerna.

  Är brudparet särskilt intresserade av att vissa gäster ska komma, kan de ringa dem och förvarna.

  Skriv begripligt datum för svar, hellre SVAR SENAST än franskans R.S.V.P.

  Ange klädkod, det underlättar och ska det bli middag efteråt är det trevlig och praktisk information för gästerna.

  Ni kan till ett stort bröllop ha två olika inbjudningskort, ett för de som ska vara med på festen och ett för de som enbart bjuds in till kyrkan.
  Här kan du läsa om hur du skriver en inbjudan.


  Inbjudan till subskriberad bröllopsfest
  Detta innebär att gästerna betalar för sin middag själva. Det går alldeles utmärkt att göra så. Här ser ni ett exempel på utformning av inbjudan.
  Klicka här så kan du se inbjudan i full storlek och ladda ner den kostnadsfritt.


  Inte se varandra före bröllopet
  Gamla traditioner och olyckskorpar sa att brudparet inte fick se varandra förrän de kom till kyrkbacken, det lever ibland folk ännu.


  Intåg i kyrkan
  Först anländer gästerna, de är där i förväg. Någon minut innan intåget, sist av alla kommer bruden och brudgummens närmaste familjer. Då vet gästerna att nu dröjer det bara någon minut innan brudparet kommer, allra sist. Alternativt bruden, om brudgummen väntar längst fram.

  Intåg till bordet
  Värden går först i intåget till middagsbordet. Då visar han gästerna till rätt plats vid bordet. Värdinnan går sist in till bordet med sin bordskavaljer. (Hon ser till att ingen gäst blir "glömd")

  I kyrkan
  Sist av alla kommer brudparet till kyrkan. Och det är inte fadern som för in dottern heller, det är en amerikansk tradition. I Sverige för brudgummen in bruden enligt gammal sed. Gästerna måste i vart fall vara på plats i god tid, minst 10-15 minuter i förväg.

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - J
 • Ja! om ceremonin vid vigseln
 • Ställ en fråga om vett och etikett
 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • Ja! om vigselceremonin
  Prästen säger följande:
  "Inför Gud och i denna församlings närvaro frågar jag dig, NN: Vill du ta NN till din hustru/man och älska henne/honom i nöd och lust"?
  Det är vid detta tillfälle som prästen frågar om brudgummen tar bruden till sin äkta maka och om bruden tar brudgummen till sin äkta make. Frågan förväntas besvaras med ett tydligt uttalat:
  JA!

  När brudparet svarat "JA" överlämnas ringen eller ringarna till prästen som därefter välsignar dessa. Om best man har hand om ringen/ringarna överräcker han dessa till brudgummen som i sin tur överlämnar ringarna/ringen till prästen.

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - K
 • Klädkod eller klädsel
 • Kyrkomarskalk
 • Kyrktärna
 • Ställ en fråga om vett och etikett
 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • Klädkod eller klädsel
  Klädkod skrivs egentligen inte till ett förmiddagsbröllop. Men det är ändå det bästa alternativet att skriva en sådan, det underlättar för gästerna.

  En klädkod, har syftet att underlätta för gästerna vid valet av klädsel.

  Hitta inte på "egna koder" som "sommarfin" eller "festfin". Det förvirrar mer än underlättar.

  Vill ni att gästerna ska vara mindre formellt klädda, skriv ut det tydligt i inbjudan. Skriv hellre "finare vardag" eller "lämna slipsen och festklänningen hemma och kom gärna i valfri avslappnad klädsel".
  Här kan du läsa mer om obegripliga klädkoder.

  Notera att Kavaj på en inbjudan på bröllop avser mörk kostymklädsel.
  Läs mer om gästernas klädsel här.


  Kyrkomarskalk
  Det är marskalkarna som väntar vid ingången till kyrkan och visar besökarna vart de skall ta vägen.

  Tidigare vaktade de även bruden innan hon kom till kyrkan och där bruden hade sin hemgift med sig.

  Den som brukar tillfrågas är ofta en god vän eller släkting till brudparet. Han eller hon behöver inte vara ensam, det kan vara fler.

  Ibland låter man marskalk och bestman vara samma person.

  Klädkoden för marskalken är som för övriga gäster på bröllopet.

  Kyrkomarskalkar placeras vid festen längre ned vid bordet tillsammans med brudtärnorna.


  Kyrktärna
  Ibland väljer brudparet istället en kyrktärna. Hon har samma uppgifter som marskalken.

  Den som brukar tillfrågas är ofta en god vän eller släkting till brudparet. Hon behöver inte vara ensam, det kan vara flera personer som delar på uppdraget.

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - L
 • Lysning
 • Lysningsmottagning
 • Lämna över bruden
 • Långrock, Frock coat, Bonjour
 • Ställ en fråga om vett och etikett
 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • Lysning
  Vill man ta ut lysning idag är det bara att prata med sin präst.


  Lysningsmottagning
  Då lämnades presenter och det kunde då ske personligen. Detta har ju ändrat sig, idag lämnas oftast presenten vid bröllopsfesten, då man sällan har lysningsmottagning.


  Lämna över bruden
  Den vanliga seden att fadern (eller föräldrarna tillsammans) vandrar uppför altargången med sin dotter och lämnar över henne till brudgummen är en mellan- och sydeuropeisk, samt amerikansk sedvänja. Den har kommit till Norden under de sista årtiondena och det finns inget som bekräftar riktigheten i uppgiften, men symboliken sägs vara att den man som bär ansvaret för flickan, lämnar nu över henne till en annan man som tar över detta ansvar.
  Oavsett, är det en vacker sed som många tycker om och det finns inget som hindrar ett sådant bruk (några svenska kyrkor har vägrat just p.g.a. av den obekräftade symboliken).


  När bruden lämnas över av sin far, går hennes mor in tillsammans med en annan, närstående manlig person, det vara brudens bror eller hennes egen far. Brudens mor går in före brudparet och sätter sig på bänkraden längst fram till vänster. Brudgummen kommer in från sakristian tillsammans med sin bestman, de väntar sedan tillsammans vid altaret. När bruden anländer med sin far, tar brudgummen några steg fram och möter bruden, tar hennes högra hand och fader går nu och sätter sig bredvid brudens mor.


  Långrock, Frock coat, Bonjour
  Detta är I princip samma typ av plagg. Ingen av dessa tillhör de ordinarie klädkoderna, men har under de senaste åren blivit alltmer vanliga. De är svåra att använda som klädsel för gästerna, då de flesta saknar ett så udda plagg. Vill brudgummen ha en, går det bra. Men det måste betonas att det är varken frack eller smoking.
  Läs mer här om Frockcoat, Långrock eller Bonjour

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - M
 • Maid of honour
 • Morgongåva
 • Mottagning
 • Musiken
 • Möhippa
 • Ställ en fråga om vett och etikett

 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • se Hedersdam


  Mat och dryck till festen
  Om middagen är planerad till en lokal med restaurang pratar man ihop sig med kocken om en passande meny. Om ni väljer catering får ni större valfrihet om plats.

  Nästa detalj är drycken som ska passa mat och sällskap. Eller för den som önskar alkoholfritt.


  Morgongåva
  1920 upphörde den lagliga rätten till morgongåva. Och den gavs efter den första natten tillsammans. Idag ger brudgummen bruden en fin present på morgonen dagen efter bröllopet. Men förr kunde detta vara brudens ”försäkring” om hon blev ensam. Det kunde vara en fastighet eller en gård.


  Mottagning
  Det kanske är många som vill uppvakta brudparet. Men man varken kan eller har råd att bjuda alla. Då ordnar ni en mottagning med mousserande vin eller Champagne.


  Musiken
  Kantorn spelar de psalmer man önskar och vid in och uttåg. När psalmer skall väljas är prästen bra att rådfråga. Och dessutom kan sång av kör eller solo, men även instrumentalt vara vackert i kyrkan.


  Man må tycka vad man vill om dansbandsmusik. Men vid bröllopsfesten är den utmärkt som dansmusik.


  Möhippa
  Det är inte en ordinär träff mellan tjejer. Nej bruden skall uppleva olika aktiviteter. Så planering är viktig. Att bruden skall kidnappas och kläs ut, är ett givet inslag.
  Läs mer om möhippa här.

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - N
 • Namnanmälan
 • Namn väljer man
 • Nattfrieri
 • Ställ en fråga om vett och etikett

 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • Namnanmälan
  När inga pengar eller egendomar var inblandade, kunde en ung man sova över hos en kvinna. Han gjorde då ett så kallat nattfrieri i syfte att ta reda på den andra partens intressen.


  Namn väljer man
  Traditionen att kvinnan tar mannens namn har upphört. Oavsett om det är ett partnerskap eller vigsel väljer ni. Det sker via en blankett med "upplysningar om makars efternamn och mellannamn". Om du gifter dig till ett släktnamn kan du behålla det, men skiljer du dig och gifter om dig kan den nya partnern inte överta det namnet.


  Nattfrieri
  När inga pengar eller egendomar var inblandade, kunde en ung man sova över hos en kvinna. Han gjorde då ett så kallat nattfrieri i syfte att ta reda på den andra partens intressen.

  Men de fick sova hos varandra ”på tro och loven”, inget otillbörligt fick hända. Sedan varierade längden på besöken, lokala skillnader förekom i hur nära paret fick vara varndra. Men några barn fick det inte bli!

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - O
 • Omgifte eller gifta sig på nytt
 • O.S.A.
 • Oplanerat bröllop
 • Ställ en fråga om vett och etikett

 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • Omgifte eller att gifta sig på nytt
  Att gifta sig för andra eller tredje gången är vanligt. Vigseln bör vara lite mer diskret då. En man som varit gift förut kan ha stort kyrkbröllop, så orättvist är det fortfarande med våra traditioner. Det som kan ”störa” är om en kvinna gifter sig i helvitt eller slöja då det sker på nytt.

  O.s.a
  Inbjudan till middagen bevaras på det sätt som den skrivits på, står det adress till föräldrarna, skriv till dem. Svar sker inom en vecka upp till 10 dagar om inget annat datum finns angivet. Men det måste man numer alltid ange, folk kan inte denna regel. Står det telefonnummer till brudparet kan ni även ringa och står det e-postadress kan ni skicka e-post.

  Om man fått inbjudan enbart till kyrkan, svarar man inte eller skickar tackkort för inbjudan.

  Oplanerat bröllop
  Några par väljer att utan några som helst gäster, enbart med ett par vittnen, gifta sig. Det behöver varken förberedas, mer än att boka en tid. Det behöver inte heller bli ett kostsamt bröllop. Fritt val, men var beredd på att några nära släktingar kan tycka att de borde fått vara med.

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - P
 • Partnerskap
 • Pengar i present
 • Presenter
 • Placering i kyrkan
 • Planeringskalender
 • Ställ en fråga om vett och etikett

 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • Partnerskap
  Partnerskap ingås av par av samma kön. Partnerskapsceremonin / registreringen kan utföras av domare i tingsrätt eller annan av länsstyrelsen förordnad registreringsförrättare. Det sker vid en borgerlig ceremoni.

  Det går även bra för par av samma kön att gifta sig i kyrkan eller borgerligt. Bröllopsfest sker på samma sätt som vid bröllop mellan heterosexuella par.

  Pengar
  Det har blivit alltmer vanligt att brudpar ber om pengar i present.

  Det är ett omdiskuterat önskemål och många gäster upplever det besvärande och lite på gränsen till vad man kan be om.

  Ett alternativ är att brudparet tar en anmälningsavgift till festen, då får alla samma kostnad. Sedan kan brudparet behålla de pengar som blev inbesparade på kostnader. Men gör ingen vinst på kuvertavgiften, det ser väldigt illa ut.

  Ett annat alternativ är att ni ber om pengar i present, skriv då att gästerna lägger valfritt belopp i ett anonymt kuvert. Då slipper de känna sig besvärade över att ge för mycket eller för lite.

  Presenter
  Presentens värde har ingen koppling till eventuell kuvertavgift eller annan kostnad för bröllopet. Detta är en myt och missuppfattning.

  Be gärna värdparet eller annan person att ha en lista som ni skrivit med era önskemål. Pris och present och var man kan köpa den underlätta.

  Låt gästerna teckna sig för olika förslag, så slipper ni få dubbla presenter och det är lättare för gästen. Vissa butiker har denna typ av listor på nätet också.

  Vid presentöppning ber ni en person öppna paketet, brudparet tar det öppnade paketet och tittar och blir glada. Därefter lämnas paketet till en andra person som läser från vem det var och en tredje som anteckna vad och från vem. Då går öppnandet fort.

  När ni får gåva måste komma ihåg: - att ett tackkort är alltid uppskattat och man vinner mycket på det. – skriv gärna på kortet och tacka för just den presenten ni fick.

  Brudpar som ber om pengar i present, skriv då att gästerna lägger valfritt belopp i ett anonymt kuvert. Då slipper de känna sig besvärade över att ge för mycket eller för lite.

  Placering i kyrkan
  Av tradition sitter brudens släkt och vänner på vänster sida och brudgummens släkt och vänner på höger sida (Johannessidan eller södra sidan. Detta kommer av traditionen att förr var vänster sida kvinnornas placering i kyrkan (Mariasidan eller den norra sidan).

  Planeringskalender
  Är en kalender som ni upprättar för att få ett schema redan från början med frågor som: När man ska gifta sig?
  Datum
  Budget
  Boka kyrka
  Inbjudningslista
  Bestman, tärnor
  Präst
  Catering
  Fotograf

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - R
 • Ramsa, något gammalt, något blått…
 • Rehearsal Dinner
 • Ringar
 • Risgryn - kasta risgryn
 • Ställ en fråga om vett och etikett

 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • Ramsa
  "Något gammalt, något nytt, något lånat, något blått och ett mynt i hennes sko" (something old, something new, something borrowed, something blue and a six pence in her shoe.

  Ramsan handlar om att bruden ska bära något gammalt från det liv hon lämnar, något nytt för det nya, något lånat för att hon är sparsam, något blått för lycka och hopp samt en peng så hon blir rik.

  Rehearsal Dinner
  En repetitionsmiddag är ett för-bröllop enligt nordamerikansk tradition, som vanligen hålls middagen kvällen innan vigseln. Gästerna är i allmänhet brudparet och även släkt och vänner. Syftet med repetitionen är att anhöriga och vänner till bruden och brudgummen träffas och trivs. Paret tar tillfället i akt att tacka alla som har lagt ned arbete på vid bröllopsförberedelserna. Ibland får dessa gäster en liten present som tack.

  Ringar
  Traditionen brukar innebära att man byter ringar med varandra till förlovningen. Han med hennes namn och datum och tvärtom. Och när man gifter sig får hon ytterligare en ring. Numer kan även båda få en ring till vid vigseln. Vid borgerlig vigsel krävs inga ringar.
  Läs mer om vigselringar här.

  Risgryn - kasta risgryn
  För att skänka fruktsamhet och rikedom till det nya paret kastas det risgryn.

  Men risgryn är i en del kyrkor förbjudet, mest p.g.a nedskräpningen. Alternativ till risgryn kan vara ljusa fågelfrön, som dessutom har fördelen att de inte ger fläckar (t.ex. kokos ger fettfläckar) på brudparets kläder.

  Vanligt är också att bröllopsgästerna istället väljer att kasta konfetti.

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - S
 • Skilda föräldrar
 • Skottdagen
 • Skämt och upptåg
 • Slöja
 • Smekmånad
 • Små barn i kyrkan
 • Svensexa
 • Ställ en fråga om vett och etikett

 • Tillbaka till innehållsförteckning


 • Skilda föräldrar
  Om skilda föräldrar eller skilda far- och morföräldrar kan det vara krångligt. Men en sak är klar, i kyrkan skall föräldrar sitta tillsammans! Det är brudparets dag och här är de brudparets allra närmaste och detta få samtliga finna sig i. Eventuella bonusföräldrar placeras på bänken bakom, och det får de acceptera annars gäller tyvärr att de får avstå. Alla kan inte bli nöjda, men brudparet skall bli det. Om inga problem eller oegentligheter finns och föräldrarna är helt överens, kan alla sitta på första bänken.

  Vid middagen är det återigen brudparets önskemål som avgör. Kanske har den ena av dem vuxit upp med en bonusförälder, och denne känns mer nära än den biologiska. Frånskilda föräldrar får aldrig kritisera en bordsplacering!


  Skottdagen
  Enligt gammal tradition får giftassugna kvinnor bara fria på skottdagen. Och då har damerna trumf på hand. Den man som tackar nej bör dra sig med hjälp av en dyrbar gåva. Läs mer:
  Skottdagen


  Skämt och upptåg
  Det förekommer ibland att brudpar berättar om skämt i samband med vigselakten. Det tycks förekomma en ny tradition som infunnit sig att man kan ägna sig åt lustigheter i kyrkan. Man byter ut ringen eller sätter små lappar på kläderna så de syns på ryggen mot besökarna etc.

  Allt sådant ska inte förekomma vid ett bröllop. Det är dålig stil, inte bara mot brudparet, utan även mot ett kyrkans rum. Om skämt ska förekomma får de vänta till festen och senare på kvällen efter de mer traditionella talen.


  Slöja
  Om du väljer en slöja innebär det inte att du måste ha en krona. Brudkrona eller diadem, varför inte blommor istället. Brudkronor används första gången en kvinna gifter sig.


  Smekmånad
  Bröllopet var förr en fest som kunde pågå upp till en vecka. Det är inte nödvändigt, men uppskattat och kan vara en bra start på livet tillsammans.


  Små barn i kyrkan
  Att ta med sina små barn i kyrkan vid bröllop kan vara jobbigt. Dessa söta, uppskattade och vackra barn, som alla är, kan tyvärr i sitt spontana sätt, lätt störa. Det vackraste bröllop kan enkelt förstöras av skrikande, gnällande eller tjoande barnskrik. Du kan som gäst inte be att få ta med barnen, avböj och låt värdparet besluta istället.


  Svensexa
  Svensexan däremot var mycket inriktad på att göra brudgummen berusad, låta honom visa upp sig vid omöjliga uppdrag och gärna skämmas lite efteråt för allt han utsatts för.
  Läs mer om svensexa här.

  Tillbaka till innehållsförteckning
  Innehåll - T
 • Tackkort
 • Tacka för maten
 • Tal av fadern till bruden
 • Tal och skålar
 • Toastmaster, toastmadame
 • Toastmasters förberedelser
 • Toastmaster och toastmadames uppgifter
 • Toastmaster eller toastmadame vid kyrkan förberedelser
 • Toastmaster på festen
 • Tackkort
 • Tack från gästen
 • Tårta, bröllopstårta
 • Ställ en fråga om vett och etikett

 • Tillbaka till innehållsförteckning • Tackkort
  Grundregeln är att man tackar alltid inom en vecka till 10 dagar. Brudpar har längre tid på sig, de kan vänta upp till en månad då de ska hinna med allt från bröllopsresa tillandra arrangemang.

  Skicka gärna ett kort med presenten angiven, då blir det än mer uppskattat. Ett bra knep är att vid bröllopets presentöppning ha någon som skriver ned en lista på vem som givit vad. Det underlättar.


  Tacka för maten
  Den man som har värdinnan till bordet, vanligtvis är det brudens mor, den mannen har till uppgift att också tacka för maten. Men det kan man lätt göra, både genom att göra det själv eller be någon annan skriva talet.


  Tal till bruden
  Det är viktigt att fadern hållet ett tal till bruden. Det talet är det första talet efter värdens, ofta även det brudens fars, välkomsttal. Detta tal kommer tidigt i middagen.


  Tal och skålar
  Värden hälsar alla välkomna och därefter berättar han eller toastmaster hur kvällens tal och skålar planeras. Här kan du också få hjälp med talet på ett bröllop

  Det är alltid kul att få lyssna till välskrivna, roliga och inspirerande bröllopstal
  • Toastmastern; ” Nu talar kvällen värd”
  • Värden/brudens far hälsar gästerna välkomna, han tackar för alla hyllningar och uttrycker sin glädje åt denna dag och utbringar brudparets skål.
  • Toastmastern; ”nu talar brudens far"
  • Brudens far talar, som önskar all lycka och hälsar välkommen i familjen.
  • Hedersgästen, som vanligen är brudgummens far håller ett tal till brudparet och tackar brudens föräldrar för dagens högtid. (vid varmrätten)
  • Vigselförrättaren kan sedan tala. (strax före desserten)
  • Syskon kommer sen in och berättar positiva minnen (vid desserten)
  • Marskalk/best man, tärna/maid of honour (från och med nu blandas talen vid desserten, och nu kan skämten komma in)
  • Andra släktingar, ordning efter närhet till brudparet
  • Nu blir de fritt fram för vem som helst
  • Brudgummens far håller tacktal till värdinnan/brudens mor (han har henne till bordet)  Toastmaster eller toastmadame
  Att vara toastmaster eller toastmadame är en uppgift som från början endast var för en man. Idag har detta tack ock lov förändrats, det går lika bra med en kvinna, Ibland ser man också begreppet toastmistress, det är valfritt. I texten skriver vi enbart toastmaster, men avser givetvis både kvinnor och män. Uppdraget kan vara den avgörande faktorn om det blir en bra fest.


  Toastmasters förberedelser
  • Adresslista på de bjuda. Då kan du göra ett eget utskick där du uppmanar gästerna att skicka eller ringa in texter, sånger eller roliga foton på brudparet.
  • Öva på tal, sånger etc.  Toastmaster och toastmadames uppgifter
  • Han presenterar talarna och ger dem ordet
  • Håller en bra talarlista, och ger dem tidsregler för talen
  • Blandar mellan tal och telegram
  • Läser upp de telegram som inkommit
  • Om allsång, och ingen leder den, då är det toastmasters uppgift att leda sången
  • Ansvarar från kyrkan tills brudparet lämnar bröllopsfesten
  • Ordnar med presenterna och att de kommer hem
  • Kommunicerar med matstället/lokalen för planering av tal mm.  Toastmaster vid kyrkan


  Toastmaster på festen
  • Var först på plats och kolla att allt är under kontroll
  • Hälsa tidiga gäster välkomna
  • Drinkar skall finnas och alla skall kunna ha något när brudparets skål utbringas
  • Brudparets föräldrar eller kanske någon annan vän eller släkting utbringa Brudparets skål
  • Ombesörj att alla hittar förteckningen över bordsplaceringen
  • Alla ska hitta sin plats vid middagen, hjälp värden här.
  • När alla finns på plats markerar toastmaster att de kan sätta sig.
  • Berätta redan innan alla börjat äta var toaletter finns, om man får röka osv.
  • Planera så ingen håller tal vid maten.
  • Läs gärna telegram under tiden som gästerna äter och en kortare sång då och då passar också bra till maten
  • Några skålar passar bra - stämningen lättar ofta när gästerna fått i sig en mindre mängd alkohol.
  • Vid presentöppningen .När presenterna öppnas, placerar du brudparet väl synliga på två stolar.
  • Klipp bort snören och toastmaster läser upp korten.
  • En person får i uppgift att skriva ned vad varje gäst ger, så att denna information inte tappas bort.
  • Toastmaster påannonserar sedan att nu är det dags för brudvals.
  • Och därefter tårtan. Samla gästerna och låt brudparet ta av tårtan

  Tack från brudparet
  Det är viktigt att brudparet tackar för sina presenter. Detta ska ske så fort som möjligt, men av praktiska skäl kanske det är svårt att göra detta direkt.

  Det är en tradition sedan förr att man som brudpar hade en månad på sig med att tacka, den tiden krävdes för att brudparet skulle hinna med sin bröllopsresa. Det är ofta inte tillräckligt med tid idag, foto ska tas, korten ska skrivas.

  Därför kan man vänta två månader med att tacka, men vänta inte längre än så. Då kan det uppfattas som ni inte tycker det är viktigt.

  Det är alltid bättre med handskrivet, det blir mer personligt. Det finns även utmärkta färdigtryckta att köpa. Tackkortet ska sedan undertecknas av båda.

  Försök att skriva personligt. Skriv hellre "tack för den fina soppskålen" än "tack för den fina presenten".

  Att enbart skriva sitt tack under bröllopsfotot i tidningen går inte an. Det är alldeles för enkelt.

  Telegram och lyckönskningar tackar man givetvis för, men här behöver ni inte tänka på ett kort som har bröllopsfoto. Det passar med ett enklare korrespondenskort.


  Tackkort
  Att tacka för uppvaktningen och alla presenter kommer efteråt. Man behöver inte skicka tackkort på en gång, men inom en till två månader är lagom. Tackkortet brukar innehålla en bild på brudparet.


  Tack från gästen
  Som bröllopsgäst är det själva festen man tackar för. Du ska inte tacka för att du fick hedra brudparet eller vara med på vigseln.


  Tårtan
  När middagen är över återstår tårtan. Det är brudparet som tar den första biten. Bröllopstårtan äter man en stund efter middagen. Givetvis skär brudparet den första biten. Etiketten säger att hon lägger sin högra hand på tårtspaden och därefter lägger han sin högra hand ovanpå hennes.

  Sedan lägger hon även sin vänstra hand ovan på hans högra och så skär de tillsammans.

  Tillbaka till innehållsförteckning


  Innehåll - U
 • Upp
 • Återbud
  Ska man vara noga gäller i stort endast sjukdom som giltigt skäl för återbud. Man uppfattas lätt som ointresserad, slarvig eller ouppfostrad om man lämnar återbud utan ordentligt skäl. Som värd- eller brudpar ska man inte försöka övertala gästen som lämnat återbud. Är det enstaka gäst som lämnar återbud behöver man inte fördjupa sig i frågan, men är det ett flertal par kan man fundera på om orsaken ligger i arrangemanget.

  Tillbaka till innehållsförteckning  #adintext

  Överglänsa bruden
  Ofta sägs det att gästen får inte överglänsa bruden, men det kan vara svårt. Bruden bär en vit, extra fin klänning och befinner sig i fokus hur de andar gästerna än klär sig. Det är en missuppfattning att kvinnliga gäster ska klä sig "fulare" av detta skäl. Det är inte sällan man ser uppfattningar som denna här på nätet, bortse från dessa. En kvinnlig gäst följer den av brudparet angivna klädkoden, det är det enda du som gäst behöver tänka på.


  Över
  Nu är detta lexikon slut, men saknar du något så så kan du enkelt skicka en fråga till mig. Du förblir anonym och svaret är kostnadsfritt.
  Klicka här och ställ en fråga om vett och etikett på bröllop.

  Tillbaka till innehållsförteckning  ©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

  Anställningsintervju, vett och etikett >>
  Dödsfall och begravning, all vett och etikett >>
  Etikettdoktorns föreläsningar >>
  Dödsfall - när kan man börja tömma den avlidnes hem?
  När någon har avlidet hur länge bör man vänta tills man tömmer dennes villa? Svar:
  Människor emellan - vad säger man till någon som ligger på sjukhus?
  Begravning - hur gör vi med blommor och krans?
  Klädsel - kan jag bära vita fritidsbyxor på bröllop?
  Begravning - kan man begravas två gånger och läggas i två urnor om släkten inte kommer överens?
  @ 2015, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
  Powered by OnLimit.se