Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Bordsskick>> Övrigt bordsskick>> Formell middag>>
 

Formell middag

Vett och etikett vid en formell middag

Att bjuda på middag, eller bjuda in till en formell middag innebär att man skriver inbjudan och anger klädkoder.
Det kan låta överdrivet, men när det är många gäster, personer som inte känner varandra så krävs det både bordsplacering och svar från gästerna om de kan komma. Här följer lite råd om hur du ska göra.

Gästantal
En formell middag innebär från sex personer och uppåt.

Tidpunkt
Kl 19, 19.30 eller 20. En ganska vanlig tid.

Plats
En formell middag kan ske hemma eller i en hyrd lokal.

Inbjudan
Om Du skickar kort, så ju större tillställning desto längre framförhållning. För kavaj så är två tre veckor minimum, men för smoking och kavajmiddag krävs det minst en månad i förväg.

Förslag till inbjudan
Skriv till den formella tillställningen:

Lars och Lisa Skojsson
har härmed nöjet att inbjuda
Lena och Bo Festsson
till middag med dans
i vårt hem på Busarvägen 8, Skojtorp

Lördagen den 9 oktober 2003, kl 19.00
Klädsel: Kavaj       O.s.a

Kanske verkar överdrivet, men om det står skrivet Lena och Bo Festsson, men då vet den som bjuds att det är han och hustrun, inte barnen som är bjudna. Notera att det på kuvertet står hans namn först, medan det ofta vänder på inbjudan vid en mer personlig inbjudan.

Till den mer personliga:

Bästa Lena och Bo!
Vi ser gärna er på middag med dans hemma hos oss i Skojtorp.
Vi blir ca 10 personer.

Lördagen den 9 oktober 2003, kl.19.00
Valfri klädsel. Hör av er om ni har förhinder.

Varmt välkomna!

Lisa och Lars Skojsson


Klädsel
Klädkod skrivs på inbjudan tex.: kavaj (vilket innebär mörk kostym men inte finaste aftonklänningen, följ länkarna), smoking.

Frack som inte skrivs ut på inbjudan (men är inget fel att skriva högtidsdräkt, vilket även kan innebära folkdräkt eller uniform). Kvinnorna har till frack eller högtidsdräkt aftonklänning (eller folkdräkt).

Svar
Gästerna förväntas svara skriftligt inom en vecka. Du kan som värd och inbjudare också skriva ut svarsdatum på inbjudan.

Planering
Att det skulle vara extra dyr eller fin mat eller viner är fel. Men Du bör tänka på att mat och dryck skall stämma med karaktären på tillställningen. Tex. stekt strömming på en frackmiddag känns fel, emedan en fin oxfilé med tillbehör kan vara en nog så fin huvudrätt.

Det kan vara bra att be om hjälp med att ta hand om kläderna. Förbered kaffebrickan och glas med förfriskningar. Så slipper Du ägna tid åt det. Ställ fram tallrikar och kan du ordna så dessa kan värmas blir det ännu mer perfekt.

Drinkar
Vid en formell middag eller fin middag bör en drink serveras före maten och vid middag med mer än en rätt även något att dricka efter måltiden. Som drink är champagne ett lämpligt val, eller ett mousserande vitt vin. Vid drinken kan det vara gott med snittar, små smörgåsar som tilltugg.

Maten
En bra och uppskattad idé kan vara att följa årstiderna vid planering av menyn. På våren kan t.ex. fisk eller ljust kött och lätta grönsaker vara ett uppskattat val, men på höst eller vinter kan tyngre mat med fördel väljas.

Som nämnts tidigare är inte den finaste och dyraste maten bäst,¨men ett vackert serveringsfat med en vacker uppläggning är ett plus.

Dessert
Efterrätt är ett måste vid en formell eller fin middag. Här gäller det att få till en vacker och lockande dessert. Färsk frukt passar inte vid denna typ av middag.

Dryck
Som vin kan Du med fördel fortsätta med det vita mousserande vinet. Det kan serveras genomgående om Du har en lättare vårmåltid som passar. Annars är ett passande rött eller vitt vin lämpligt, och till detta serveras isvatten. Glöm inte att erbjuda ett alkoholfritt alternativ. Om du serverar alkoholfritt så är det trevligt för gästen om det följer övriga drycker färger. T.ex. ett rött alkoholfritt vin vid rött vin till måltiden. Brännvin och öl är inte brukligt vid en formell middag.

Tal
Två tal är oundvikliga. Välkomsttalet, som hålls av värden - eller om värd saknas av värdinnan. Välkomsttalet avslutas alltid med "Skål och välkommna". Sedan har vi tacktalet, som hålls av den som har värdinnan till bordet. Båda talen skall hållas korta och helst utan stämningssänkande elakheter.

Talet kan vara i högst några minuter, tre är lagom, en är för kort , fem är för långt och sedan orkar folk inte lyssna längre. Man slutar äta under ett tal, och lägger ned sina bestick. Det är en grov ohövlighet att äta under ta det som talet pågår. God stil är att sitta lugn och helt tyst.

Krångla inte till det, vet du inte var göra av händerna så håll kvar den sked du knackade i glaset med, ha ett litet papper som manus m.m. Den som gör bort sig lite upplevs alltid som bäst underhållare. Tala inte om tråkigheter, en död hund eller liknande. Strunta i politiken också.

Spara alltid en lite slutpoäng till sist, det är alltid slutet folk minns bäst.

Håller du tal som representation, då skall det vara med företagets namn nämnt "och vi på vårt förtag XX hälsar er från NN välkomna" Gäspande är i den absolut nedre delen av ohyfs!

Klicka här om du vill läsa frågor och svar om middagsetikett

©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Dödsfall och begravning, all vett och etikett >>
Sorgetid efter dödsfall, begravning vett och etikett >>
Etikettdoktorns föreläsningar >>
Dukning - stämmer det att saltet ska möta gästen?
En kollega till mig hävdar att saltkaret ska möta gästen ej pepparkaret. kommer gästerna in från hög ...
Klädkoder - sonen bär Frockcoat, ska jag då ha frack på hans bröllop?
Bröllop - kan jag bära svart klänning på bröllopsfest?
Dagens videofråga - hur sabrerar man en flaska Champagne?
Disputationsfest - vilken klädkod gäller och ska jag ha present med mig?
@ 2017, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se