Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Utlandets etikett>> Frankrike>>
 

Frankrike

Frankrike

Hälsning
I Frankrike tar man varandra i hand. Titlar är betydelsefulla, glöm inte att tilltala en högt uppsatt person med Monsieur/Madame. Det tilltalet har man även till en okänd person. Därefter lägger du till titel.

Endast nära bekanta duar varandra och titlar läggs bort utifrån ålder och kön. Om det är två jämnåriga av olika kön är det kvinnan som först lägger bort titeln. Var inte alltför skämtsam vid en ny kontakt, förtroenden byggs sakta upp.

Artighet
Artighet är viktigt även privat och det är alltid uppskattat om man som icke fransktalande svensk lär sig några artighetsfraser i förväg. Kommer du in på en restaurang, säg gärna: ”Bonjour Madame/Monsieur och när du går ”Au revoir”. Säg alltid ”Pardon” om du knuffar till någon på gatan.

Bröd och brödpinnar äts tillsammans med maten, så börja inte äta innan den kommit in. I övrigt är bordsskicket som i Sverige. Värden hälsar välkommen genom ”A votre santé!” Man dricker alltmer sällan vin till lunch. Undvik dricka mer än värden och tala aldrig om pengar.

Tid
Punktlighet inte så viktigt, man kan utan bekymmer vara försenad 15 minuter eller mer. Däremot kommer man aldrig för tidigt. Tänk på att du i städerna aldrig kan veta om trafiken flyter bekymmersfritt.

Kläder
I affärer är det kavaj/kostym med slips (inte tröja eller pullover) för mannen eller en kjol/klänning/dräkt för kvinnan. I Frankrike är det mer respektingivande om en kvinna är mycket välklädd.

Presenter
Något typiskt svenskt är uppskattat, hög kvalité men inte alltför dyrt. Lämna den först när förhandlingen är slutförd. På en del företag får medarbetarna inte ta emot gåvor. I hemmet – se nedan.

Hemma
Familjen är viktig i Frankrike och kvinnor värderas högt. Mycket kretsar kring mat och måltider och det är ett samtalsämne som de flesta trivs med. Ta inte med vin som present i Frankrike – värden har sannolikt noga valt ett vin till maten. Uppskattat är ett ojämnt antal blommor (ge inte rosor som är romantik, nejlikor och krysantemum som är otur) eller choklad.

Oskrivet
Fransmän avbryter hela tiden och lyssnar aktivt på detta sätt. Det innebär att de är intresserade. Man kan ta lite lätt på saker som att inte hålla löften, vara otrogen mm. Men i affärer är de pålitliga om det skrivits ett avtal.

Övrigt
Fransmän vet ofta hur man ska njuta av tillvaron, fånga dagen och njuta av livet. Allt behöver inte tas så allvarligt i en fransmans ögon.

Fem procent i dricks är vanligt (inget krav) och vill du ha bra service framöver ger du 10 procent.

©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Barn på begravning vett och etikett >>
Allt du behöver veta om vett och etikett vid begravning >>
Kläder på begravning, vett och etikett >>
Resor - vilka klädkoder gäller vid festligheter på en medelhavskryssning?
Till galamiddagen, är det ok med smoking ( svart byxa och vit smokingkavaj, enkelknäppt och maggörd ...
Jul - vi fick en julsmörgås, men inga bestick. Är det ok?
Begravning - lägger man någon gåva vid buddhistisk begravning?
Klädkoder - behöver man ha en ficknäsduk vid kostym?
Förlovning - vad kan man ge i present till ett par som förlovar sig?
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se