Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Högtider>> Jul>> Julbord bordsskick>>
 

Julbord bordsskick

Julbordets vett och etikett

Julen har en egendomlig blandning av fruktbarhetsriter, den nordiska midvinterfesten och bibelns berättelser, kryddad med senkomna seder och bruk.

Ordet Julbord betyder ”till julmåltiden på julafton festligt dukat bord” (SAOB). I Norden knyts julbordet till hedniska förfäders offerfest. Midvinterblotet. Man kan gissa att julbordet motsvarade det hedniska offeraltaret. Historiskt anses att man blidkade sädesmakten och växtkraftens andar.

Julkorten
Julkorten kommer från traditionen att dela ut olika tillönskningar om lycka inför nyår. Det är en man vid namn Henry som tillskrivits äran av de första julkorten 1843. Han var engelsman. Sedan spred denna tradition sig snabbt över Europa och började ses i Sverige på 1870-talet och skälet till att detta fortsatt är att vi har våra traditioner, som en livsrytm. Vardagen följs av fest osv. Därav även denna tradition. Och kanske behöver vi denna typ av brev i e-teknikens decennium.

Julklapp, julrim och jultomte
Julklappen kommer från en lantlig jullek. Men klappade på ytterdörren till någon som bodde i närheten och kastade in något föremål , en halmbock, ett vedträ eller någon annan skämtpresent och sedan gällde det att utan att bli sedd, ta sig därifrån. På presenten hade man satt fast en en glad vers. Under upptågen på 1800-talet klädde man sedan ut sig, tex. till en julbock. Den som blev tagen på bar gärning tvingades till någon uppgift som straff. Sedan övergick denna tradition till att man gav en julgåva istället. Detta var under sent 1800-tal och då var det julbocken som kom och lämnade dem. Med tiden blev ordet julklapp namnet på julgåvor. Det dröjde fram till 1900-talet innan fattiga familjer började med julklapparna. Och det skämtsamma rim som skrevs blev förebilden till vårt julrim. Jultomten var det delade uppfattningar om. Men "tomtegubbe" var en gubbe på tomten. Alltså gårdens Nisse. Sedan blev det han som enligt traditionen med St Nikolaus, den biskop som i Tyskland delade ut gåvor åt fattiga, blev en blandning och jultomten kom med klapparna.

Dricka Jul på Etikettdoktorns vis
Man "Drack" Jul" . Nybryggt, starkt öl dracks i jultid. Detta med ett rituellt skålande. Traditioner, folktro och religion har utformat julbordet. Överklass och borgare, nåddes av kontinentala impulser, de breda folklagren utvecklades långsammare. Men under 1800-talet närmar sig impulserna varandra. Julbordsmönster som präglar julbordet idag. Och under 1900-talets tre första decennier ändrades julaftonens måltidsmönster. Antalet rätter ökade samt smörgårdsbordets julvariant gjorde entré. Och så hade vi julaftons smörgårdsbord.

De hedniska matbruken
Har hållit sig kvar och den traditionen vill nog ingen ändra på. Kött fick man inte äta, utan var hänvisad till fisk, och eftersom man under vintern endast hade torkad fisk, så blev lutfisken en stående rätt. Lutfisken var en fastemåltid som vid reformationen togs upp på julbordet. Julskinkan speglar både förkristna, midvinterblotets offer, och reformatoriska mattraditioner.

Julmat
Det varierar med julmatens omfattning, beroende på var i Sverige man befinner sig. Men en del maträtter förekommer nästan alltid, oberoende av var man befinner sig.

Julgrisen
Även om man var fattig så kostade man på sig detta. Fläsket och skinkan hade stor betydelse för julfirandet. Man slaktade oftast julgrisen på Luciadagens morgon.

Julöl
Bryggs enligt gammal svensk tradition, d v s med rikligt med rostad malt som ger en fyllig smak med lätt sötma och mustig färg

En svensk disciplin, julbordet
! Svenska gående bord följer traditioner. Ordning och reda i allt, även måltid. Allt i tur och ordning. Denna inställning och ordningssinnet fick ett franskbetonat kök att ställa rätterna på parad till det som kallades smörgårdsbord!

Historiska anor
Vi kan följa det svenska smörgårdsbordet historia tillbaka till 1700-talets första hälft. Det var då ett brännvinsbord som bestod i en uppdukning av allsköns supar. Brännvinsbordet ökade i sin popularitet genom främst järnvägens framväxt. Och så kom brännvinsbordet att skapas på järnvägsrestaurangen. Det fanns lite salta rätter, bröd och smör.

Brännvinsbordet
Mitt på bordet fanns en synnerligen vacker brännvinskanna, med flera kranar ur vilka det serverades olika kryddningar för olika smaker.

Engelskt serveringssätt
Julbordet använder det engelska serveringssättet. Dvs. man serverar inte, utan gästen går något varv och väljer sedan rätter efter smak och lust.

Etikett vid julbordet
Man börjar med att direkt gå fram till tallrikshögen. Man räcker omedelbart en tallrik till sitt sällskap. Tar egen tallrik, men fyll nu inte den med bröd, kniv och gaffel! Gör en strategisk lov runt bordet med tallriken i handen. Och så lägger man upp det som gäller för julbordets avätande.

Toppråga inte
Omedelbart blir man sedd av omgivningen, och troligen får du kommentarer. Du kan byta tallrik och bestick mellan varje tur till bordet. När du i första turen lagt på av sillen, så går du till brödet och tar bröd och bestick i handen under tallriken. Lägg på en klick smör på kanten av tallriken.

Julbordets fem turer  Julbordet är med sitt överflöd av rätter en riktig utmaning även för den hungrigaste av matgäster. För att klara av hela julbordet har man utvecklat ett system för ätandet, där man delar in julbordet i fem turer. En tranbärsdryck istället för glögg, åt den som önskar alkoholfritt.

Första turen
 • Spickesill, inlagd sill, glasmästarsill
 • Senapssill, kryddsill
 • Gravad strömming, ättiksströmming
 • Gubbröra, sillsallad,
 • Potkes, Västerbottenost
Snapstips eller dryck första turen
Milt kryddade snapsar med kummin, dill anis och fänkål. Många akvaviter passar in och till detta dricks mineralvatten eller lageröl.  Svensk Fyrpack Alkoholfri Kryddad Snaps finns att köpa för den som önskar ett sådant alternativ. Maltdryckerna är utkmärkta val och då är klassikern svagdrickan ett måste på julbordet för den som önskar ett alkoholfritt alternativ. Smakar ungefär som om man blandat mörkt öl med sockerdricka.

Andra turen
 • Rökt fisk, gravad lax
 • Kall lax, inkokt strömming
 • Inkokt ål, ålaladåb
 • Böcklingsallad, räkor
Snapstips eller dryck andra turen
Citronsnaps, men man kan också dricka Champange. Till den feta ålen och rökta laxen kan man ta en besk snaps gjord på malört eller pors. Osötade äppeldrycker passar utmärkt in som dryck till julmaten. Tredje turen
 • Leverpastej, julskinka
 • Fårfiol, kallt kött
 • Grisfötter, kall griljerad grisknorr
 • Kalvsylta, pressylta
 • Rullsylta, korvsallad
 • Äggsallad, ostsallad
Snapstips eller dryck tredje turen
En besk eller bitter snaps passar här. Gärna innehållande vanilj, anis eller nejlika. Man hittar dess i snapsserien Svenska Snapsar på Systembolaget. Gärna julöl till, eller varför inte en ale eller stout. Julmusten finns i en lite festligare form som lagrats sexmånader på ekfat. Man köper den på systembolaget, men läs på etiketten. En del av dem innehåller svagt med alkohol.

Fjärde turen
 • Småvarmt, Janssons frestelse, ansjovisfräs
 • Ssillbullar, stekt salt sill, ler-tallrikssill
 • Sotare, laxpudding, kokt rimmad oxbringa
 • Kalvfrikadeller, stekt fläsk, fläskkorv, hackkorv
 • Julkorv, blodkorv, köttbullar
 • Revbensspjäll, brunkål, rödkål, långkål
 • Givetvis lutfisk
Snapstips eller dryck fjärde turen
Om det blir lutfisk passar ett rött Bordeauxvin, men gärna lite enklare. För det aloholfria alternativet en Arc-en-Ciel Grenache Syrah, varunummer 1909 2010.

Femte turen
 • Osten och kexen
 • Bärkompott, fruktsallad
 • Ingefärspäron, pepparkakor
 • Punschtårta
 • Risgrynsgröt, ris á la Malta
 • Spettekaka, äppelkaka, klenäter
Snaps eller drycktips femte turen 
Här blir det ingen snaps, nu gäller portvin. För den som avstår alkohol finns Morouj Merlot, ett rött alternativ.

Den svenska apéretifen
Till ett svenskt smörgårdsbord eller julbord hör brännvin och öl samt i viss omfattning cocktails. De är mer att betrakta som ”diverse-drycker” och skall finnas sist i vinlistan, då de anses vara mer av karaktären vin.

Brännvin
Brännvinet skall serveras kallt, dock inte kallare än +5 grader, men inte heller varmare än +10 grader C. Det är våra snapsglas, formade till en tratt som vi använder. Ursprunget är att i de gamla bränne-rierna, fanns inga glas. För att pröva kvalitén, satte man fingret för botten på tratten och provade. Där uppstod brännvinsglaset. Det får anses som stilvidrigt att servera brännvin i kupiga glas.

Brännvinssorter
Brännvinet bär namn efter kryddningen. Tex. Pomerans eller kummin. Gauffin, Östgöta, O.P Andersson, Skåne är brännvin benämnt efter upphovsman eller landskap. Av de utländska kan man som brännvin räkna Aalborgs akvavit, Vodka, Absint. Lite mer ”udda” som brännvin är väl Gin eller Calvados, men får enligt etiketten ändå räknas in där. Angostura är en dryck med stark bitter smak och används för att krydda vårt vanliga brännvin.

Öl
Serveras glasvis under smörgåsbordet.

Sång
Att sjunga till supen är nog en svensk specialité. Att sjunga till brännvin gör man inte på bankett eller supé, det är mest vid det lilla bordet i sällskap med bekanta som det låter sig göras.

Klädsel
Stor frihet råder. Om du blir bjuden bör du tänka på att någon annan lagt ned arbete och tid samt pengar för din skull. Det minsta man kan göra är att ta den korta tiden i anspråk som det innebär att klä sig fint. Detta för att visa värden respekt. Kavaj, eller Udda kavaj med tex. klubblazer är en lägsta nivå. Ett julfirande kan gott innebära en mörk kostym med vit skjorta, definitivt uppskattat av omgivningen. Kvinnan kanske inte tar på sig bästa galaklänningen, men en vacker halvlång eller byxdress passar utmärkt.


©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Anställningsintervju, vett och etikett >>
Hantera klagomål på jobbet med vett och etikett >>
Skor och dess vett och etikett >>
Mellan människor - hur ska jag hantera ohyfsad, ingift släkting?
Min sambos bror är gift med en ganska intensiv, bossig kvinna som syns och hörs. Hon lägger sig ...
Inbjudan - om festbidrag inte står med i inbjudan till disputation?
Bordsskick - bryter eller häver man taffeln, vad är rätt uttryck?
Inbjudan - i vilken ordning skrivs namnen på en inbjudan?
Mellan människor - vem kan man kalla för svåger?
@ 2017, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se