Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Högtider>> Jul>> Julklappar, tips>>
 

Julklappar, tips

Presenter och julklappars vett och etikett

Att välja present kan vara svårt. Börja med att bestämma om du skall ge en gåva överhuvudtaget. Att ge en present handlar inte om att du skall ge något så dyrt som möjligt.
Visst kan du ge något dyrt, men tänk på vem du ger det till och varför. Välj då hellre något personligt, något som passar just denna person. Gör istället lite efterforskning i förväg, det underlättar.

Den som ger en present kan behöva tänka på följande
 • välj en present som passar den du uppvaktar
 • se till att presenten anländer i tid
 • ge alltid presenten utan några krav på motprestationer

Den som får en gåva bör komma ihåg
 • att ett tackkort är alltid uppskattat och man vinner mycket på det
 • får du pengar, så skriv gärna på kortet och berätta vad du avser använda dem till
 • fick du en present så berätta gärna hur den passade eller fungerade.

Några förslag på ”måsten” är följande
 • barns födelse
 • sjukdom
 • barns födelsedagar
 • gratulationer
 • pensionering
 • flyttning
 • nya grannar välkomnas
 • Att överraska någon med en oväntad present kan ibland vara ännu mer meningsfullt för både dig själv och den du ger presenten till.

Att ge och ta emot gåvor. inkl. Julklappar
En trevlig vana i livet är att ge andra presenter. Har du en stor familj kan detta snabbt bli något som måste ske var månad. Födelsedagar, namnsdagar, bröllopsdagar, studentexamen, julklappar mm. Kan bli ganska dyrt. Det gäller alltså att fundera på vilka du skall ge presenter till, kanske några riktlinjer om god etikett kan vara dig till hjälp.

Gåvor inom familjen
Födelsedagar, jular och andra tillfällen är alltid tid för funderingar om presenter. Och om du lever i en stor familj, då kan detta bli väldigt dyrt!

Att välja en present i högen. Detta innebär helt enkelt att alla köper enbart en enda present, slår in den och lägger den i presenthögen. När julaftonens kväll kommer väljer man en present av de andras i högen.

Ett fotoalbum, en kalender, en kokbok, biljetter till bio eller sport, konsertbiljetter, ett spel, en video eller DVD-film, en dag på ett SPA, en ansiktsbehandling mm.

Barns presenter till föräldrarna
Finns det flera syskon i familjen utvecklar detta lätt sig till en tävling om vem som kan ge den finaste presenten. Hjälp barnen här. Kanske pappa behöver en ny skjorta och en golfklubba, båda till ungefär samma kostnad. Låt dem ge en var av dessa presenter.

Ge din tid
Presenter till den äldre generationen kan ofta bestå av presenter där vår tid ingår. Det blir ofta uppskattat. Ge dina föräldrar konsertbiljetter, men bjud dem på middag i förväg och erbjud dig att skjutsa dem dit.

Presenter vid skilda föräldrar
Försök att som föräldrar styra bort från någon som helst tävling. Samordna istället, ge presenter tillsammans. Skapa inte regler för var de få ha presenterna eller inte. Barn har svårt att veta om de får ta med hörlurarna till pappa på helgen, och sedan ta med dem tillbaka. Det förvirra och försvårar.

Presenter på jobbet, några tips
 • skicka gärna ett grattiskort till din chef, men en present kan misstolkas
 • ger du presenter till flera på jobbet, ge till alla
 • om du gör en insamlig till någon, fråga då alla på jobbet försök inte enbart övertala de fem du arbetar med på din avdelning
 • om du hamnar i en romans på jobbet, vilket ibland sker, så tänk på att  blommor och presenter är säkert uppskattat, men ge dem hemma, på jobbet kan det bli fel signaler.


Byta eller tacka nej till presenter
En del gåvor är oönskade. Om du får en dyr gåva som du inte kan ta emot kan du helt enkelt säga ”vilken fantastisk present, men du skulle inte köpt något så dyrt”. Du kan inte göra något åt det i denna situation. Och om det kräver att du senare bör ge något tillbaka, köp helt enkelt efter vad du har råd med!

Om du är kvinna och får en present från en annan man än din make eller pojkvän, fråga förts då den som ger ”vad har jag gjort, för att förtjäna en sådan fin present?”. Om svaret blir att företaget just fått besked att ditt arbete med miljonkontraktet just gått i hamn och detta är chefens bevis på uppskattning kan du gladeligen ta emot presenten. Andra avsikter skall du inte tveka att säga nej till gåvan.

Journalister, offentligt anställda eller andra beslutsfattare inom både offentlig och privat verksamhet är förbjudna att ta emot gåvor i arbetet. Om du är i en sådan position så skall du omgående återsända presenten med ett litet följebrev som på ett enkelt men trevligt sätt förklarar situationen.

Julklapp
Julklappen kommer från en lantlig jullek. Men klappade på ytterdörren till någon som bodde i närheten och kastade in något föremål (ofta en julbock) och sedan gällde det att utan att bli sedd, ta sig därifrån. Den som blev tagen på bar gärning tvingades till någon uppgift som straff. Med tiden blev ordet julklapp namnet på julgåvor. Men julgåvor var inte så vanliga förrän 1800-talet. Det dröjde fram till 1900-talet innan fattiga familjer började med julklapparna.

Dyra julklappar
I många familjer kan vara ett bekymmer. I begreppet Vett och Etikett är det själva tanken som räknas. Barnen uppskattar det mest, men det är även här inte bara pris som avgör. Se barnens presenter till jul. Det passar lika bra att ge något man gjort själv, eller valt ut med omsorg och omtanke. Glöm inte presenten ”att ge din tid”. Det kan vara litet, det kan vara billigt. Försök undvika att jämföra med andras presenter eller de du själv får. Det spelar ingen roll –vare sig du är rik eller fattig – i etikett är det enbart själva omtanken som räknas. Allt annat är irrelevant.


©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

All vett och etikett om kläder >>
Hantera klagomål på jobbet med vett och etikett >>
Slipsnål, vett och etikett >>
Klädkoder - vad bär föräldrarna vid en examensbal på universitet?
Min fråga rör examensbalen vid ett att våra universitet. Mitt barn tar examen och vill att vi för ...
Begravning - lägger man blomma vid urnan när den gravsatt, även om det är en borgerlig sådan?
Inbjudan - kan vi skicka en sådan när vi har en anmälningsavgift?
Klädkoder - vad ska vi skriva till bal på Valborg?
Födelsedag - i vilken ordning hurrar och sjunger man?
@ 2015, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se