Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Stora dagar>> Kungamiddag>>
 

Kungamiddag

Vett och etikett på kungamiddag

Att gå på kungamiddag eller Nobelmiddag
Om man har tur, så kan man bli inbjuden till en Kungamiddag. Och det finns tre olika middagar som Kungen bjuder in till på Slottet i Stockholm.

• Vid statsbesök bjuds galamiddag
• Vid nyval bjuds riksdagssupé för alla riksdagsledamöter
• Tre olika representationsmiddagar på vintern
• Nobelmiddagen den 11 december

Inbjudan
Anländer 5-8 veckor i förväg. Den innehåller svarskort och biljett för bilen. Svaret skickar man så fort man hinner.

Karl den XI:s galleri
Dit bjuder Kungaparet de högsta i samhället enligt Hovkalendern. Alla kan inte bli bjudna var gång, man bjuder in 180 personer och ca 160 kommer. Men de som alltid blir bjudna är partiledarna, statsministern, ärkebiskopen och ÖB. Övriga gäster är från näringsliv, fackförbund. Ibland bjuds även representanter från hovet, pressen, konst och kultur.

Klädsel
Det skrivs högtidsdräkt på inbjudan. Vilket betyder frack han/hon eller högtidsdräkt.

Transport
De flesta anländer till Borggården i bil. Där kan man parkera. Sedan går man upp i trapphuset och tas emot av slottets personal. Därefter går man upp via de oerhört imponerande trapporna i Östra Valvet.

Tid
Om det står 19.30 på inbjudan kommer man absolut senast 19.20.

Ytterkläder och damrum samt bordsplacering
Ofta är Bernadottesalarna omgjorda till kapprum. Innanför finns även damrum. Kammarvaktmästarna hjälper till och sedan får man sin bordplacering. De finner man på en bricka, i bokstavsordning.

Dricks
Det lämnar man inte i dessa sammanhang.

Vita Havet
Därefter vandrar man uppför en trappa till Vita Havet. Här finns öppna brasor och det är ett mycket stämningsfullt rum. Man skall inte tro att detta är några trista tillställningar, nej det är glada trevliga arrangemang.

Hälsa
Väl inne i Vita Havet blir man omhändertagen av stabsfrun och hovmarskalken. Rakt fram till höger finns en matta, där finner man de främsta gästerna för kvällen som statsminister eller riksmarskalken. Man hälsar på dessa personer och fortsätter sedan medsols till den plats man blivit visad till.

Kungaparet anländer
Kl. 19.30 slår ceremonimästaren med sin stav i golvet tre gånger. Kungaparet och eller Kungafamiljen kommer in. Om det är statsbesök, så går gästerna fram och hälsar, annars går Kungaparet runt och hälsar på gästerna.

Till bords
När Kungaparet hälsat, går man till bords i Karl den XI:s galleri. Först går jägaren ( som passar upp Kungen) och löparen (som passar upp Drottningen). Därefter Kungaparet, och herrarna bjuder sina respektive bordsdamer armen och man går till bords.

Dukningen
Har tagit två dagar. Damastdukarna är vardera åtta meter långa, på Kungens och Drottningens plats står två blå handgjorda sammetsstolar från 1754. Servetterna är för Kungaparet brutna som en krona. Kungen har en äggkopp i guld, en märgsked i guld samt ett eget saltkar.

Matsedeln och kuverten
Matsedeln är på franska. Man har fyra glas, varav ett är vattenglas. Silverbestick. Under middagen används olika serviser från slottet. Te.x Berlinservisen med norska motiv eller Drottning Josefinas servis från 1800-talet. Har man tur får man se Paris-servisen med frukt och fågelmotiv.

Rätter
Det serveras fem rätter. Man bjuder aldrig om. Middagen tar högst en och en halv timme och inga tal hålls. Undantaget är vid statsbesök.

Konversation
Det brukar vara lugnt och avsänt samt en mycket trevlig atmosfär. Middagen går fort och man har trevligt.

Efter maten
Går man tillbaka till Vita Havet. En del väljer att stanna i salongerna. Nu serveras det kaffe med dryck därtill om det önskas. Det bildas en osynlig linje i Vita Havet mellan gästerna och kungligheterna.

Samtal med Kungaparet
Drottningen sitter oftast och samtalar med gästerna, medan Kungen gärna står. Kungen har utsett de han vill tala med och det kan vara ambassadörer eller andra personer som kan informera Kungen om intressanta saker. När Kungen frågar, så blir man hämtad av hovdamen eller Kungens adjutant. Man börjar inte tala för Kungen, och när samtalet är över markerar Kungen detta.

Slut
Fem i elva slår ceremonimästaren åter sin stav i golvet tre gånger. Kungaparet tar adjö av sina gäster med en bugning och lämnar lokalen. Kl 23.00 börjar numren för bilarna räknas upp och det är slut.

Tack
Efter festen skriver man till hovmarskalken och tackar.


©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Skor och dess vett och etikett >>
Mörk kostym för honom, vett och etikett >>
Hantera klagomål på jobbet med vett och etikett >>
Resor - vilka klädkoder gäller vid festligheter på en medelhavskryssning?
Till galamiddagen, är det ok med smoking ( svart byxa och vit smokingkavaj, enkelknäppt och maggörd ...
Jul - vi fick en julsmörgås, men inga bestick. Är det ok?
Begravning - lägger man någon gåva vid buddhistisk begravning?
Klädkoder - behöver man ha en ficknäsduk vid kostym?
Förlovning - vad kan man ge i present till ett par som förlovar sig?
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se