Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Stora dagar>> Förlovning>> Kunglig förlovning>>
 

Kunglig förlovning

Daniel och Kronprinsessans förlovning

Den 24 februari 2009 blev Kronprinsessan Victoria, 31 år, förlovad med Daniel Westling , 35 år. I söndags kallades statsministern till Kungen för att bli informerad om förlovningen och för att regeringen skulle informeras. Regeringssammanträde har hållits och idag den 24 februari 2009 hölls konselj ( Läs mer om konselj här ) där kungen som statschef närvarade. Man beslutade godkänna parets blivande äktenskap. Det blir nu Prins Daniel, hertig av Västergötland som till våren 2010 eller sommaren 20010 gifter sig med kronprinsessan Victoria, hertiginna av Västergötland. Victoria som är släkten Bernadottes enda kvinnliga tronföljare och vår tredje kvinnliga regent (Kristina och Ulrika Eleonora)

Trolovning var tidigare, fram till 1800-talets slut, ett löfte om giftermål. Det var ett löfte som gällde enligt lag. Man lovade varandra trohet, ett äktenskap. Men under 1900-talet blev trolovningen en tid för prövning man för-lovade... varandra ett äktenskap. Den man förlovade sig med var man fäst vid, en fästman/fästmö. Så familjerna bildade ett avtal om äktenskap, man måste ju se om familjerna passade ihop och lagen om fästning gjorde att familjerna och släkten, arvet och allt därtill skulle fortsätta. Hovet följer traditionerna, men inte så här invecklat. Daniel är en man av folket som nu får lära sig hur hovets etikett går till och det återstår att se om han blir vår nye "idrottsprins" efter Prins Bertil.

Fästfolk-fästman-fästmö. Orden kommer från fästning, dvs. man fäste två släkter med varandra. Det gick inte att upplösa fästningen med mindre än att domstol avgjorde, bröt mannen den så blev det skadestånd och blev flickan med barn (ned en annan man) fick han ett ännu större skadestånd. Daniel riskerar garanterat inget skadestånd, det upphörde 1915 då äktenskapsbalken förändrades. Förlovning är inget som sker enligt lag längre.

När fästningen ingicks, var det starten på den nya familjen. Man gjorde upp om en brudköpesumma, den summan eller de föremålen förhandlade familjerna fram och sedan fick den blivande brudgummen betala brudens familj. Allt detta var vad vi idag kallar förlovning.

Förlovningen kunde ske i hemlighet, så har även Daniel och Victoria gjort, i ensamhet en vinterdag. Förr fastställdes med ett handslag, mannen bad "om brudens hand" och bruden "gav honom sin hand". Fortfarande tar brudparet varandras händer vid vigseln, oavsett om det är borgerligt eller ett kyrklig bröllop. Vid frieriet anhöll Daniel om Kronprinsessans hand hos Kungaparet.

IDAG:

Hovet har efter vederbörliga beslut eklaterat förlovningen den 24 februari 2009.

På 1600-talet föreskrev lagen vänster ringfinger till förlovningsringen. Så är det än idag. Det finns skrönor om en artär (blodåder) som gick från ringfingret till hjärtat, eller att de flesta är högerhänta och man sliter mindre på ringen när den sitter till vänster. Idag krävs det inte ens en ring vid förlovning, det kan räcka med löften om att man hör ihop. Men vill man ger man varandra ringar, slät guld eller med diamanter för henne. Diamanter var förlovningens stenar. Ibland vill paret ha alliansringar med stenar runt halva ringen för henne, eller så väljer paret en enklare ring. Det är fritt val. Diamanter är hårda och det symboliserar hårdhet - varaktighet i äktenskapet. Victoria fick en diamantring.

En del par vill hålla förlovningen hemlig, då är det ett hemligt löfte om att paret ska gifta sig. Annars är ju en förlovning av idag mer ett tecken på att paret hör ihop och styrs inte av några lagar. Hovet styrs mycket mer av traditioner.

Förlovningsmiddag har paret en middag enligt tradition. Den ska inte vara lika fin som bröllopsmiddagen, men det ska vara festligt. Middagen hölls förr samma dag som förlovningen skedde, eller så fort det passade efter den. Det är enligt samma tradition fästmannens familj som bjuder in till en middag där de träffar fästmöns familj. Idag spelar det ingen roll, det kan lika gärna vara fästmöns familj som bjuder in till en middag för släkten. Sannolikt har Kungaparet budit på middag denna förlovningskväll.

Paret sitter tillsammans på förlovningsmiddagen och föräldrarna placeras som på bröllopet. Ingen förväntar sig att de nyförlovade ska hålla tal. Om det är fästmannens föräldrar som bjudit har fästmannens mor fästmöns far till bordet och då håller han tacktalet. Är det fästmöns föräldrar som bjudit har fästmannens far fästmöns mor till bordet och då håller han istället tacktalet. Följaktligen ska den far som bjudit in hålla välkomsttalet och gästerna, släkten placeras finare efter ålder och närhet till de förlovade. De två släkterna ska blandas och lära känna varandra inför framtiden. Men ingen släkting kan kräva att få vara med på en förlovningsfest.

En förlovning kan utan problem brytas, det är ju en "prövotid". Idag finns inga regler för hur lång tid ett par ska vara förlovade innan de gifter sig, så det kan enkelt brytas genom ett beslut av paret eller om de hellre vill i vänners sällskap som vittnen. Det är inte troligt att det sker i kungliga sammanhang. De kommer att gifta sig.


©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Borgerlig begravning, vett och etikett >>
All vett och etikett om kläder >>
Slipsnål, vett och etikett >>
Begravning - vilken klädsel är det som gäller?
Vilken färg på slipsen ska svägerskans make bära? Svar: Om du klickar på länken efter mitt svar ...
Artighet - när ska man tacka för maten?
Dresscode - vad är informell affärsklädsel i Italien?
Äta ute - bör vi ha en present med till värdinnan när bjudning hålls på restaurang?
Inredning och dekorationer – vad gäller för ett bröllop?
@ 2017, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se