Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Människor emellan>> Resor>> På tåget>>
 

På tåget

Vett och etikett på tåg

Åka tåg
Ibland är tåg är fulla av folk och och det blir varmt, säten känns hårda och mycket litet armbågsutrymme. Detta gäller i synnerhet pendeltågen. Men det behöver inte bli en helt hopplös upplevelse med knapp plats för att läsa tidningen, ta emot ett telefonsamtal eller svårt att ta dig fram på plattformen.

På plattformen
Det finns alltid passagerare som verkar veta var dörrarna kommer finnas är tåget stannar. Dessa samlas ofta i en trång grupp, undvik den gruppen. Ger dig mer utrymme. Dålig etikett är att tränga sig fram. Bildas en kö, försök gå in i den.

Av och påstigning
Några personer har inte lärt sig att avvakta tills folk klivit av. Det är dålig etikett. Och ibland kan den som kliver av bli rädd att t.om. få följa med till nästa station!
God etikett är att ta ett steg tillbaka, och låta avstigande gå först. Och om någon då kliver in framför dig, berätta då för denna att det fortfarande kliver av folk. Därefter avvakta ett kort ögonblick för att se om fler skall av, och kliv ombord.

Låta någon gå före
Låt den äldre, gravida eller kanske ett barn gå för dig. Fråga om du kan hjälpa till, den extra sekunden gör många glada. Och du blir också glad!

Platsbiljett - upptaget
Kanske någon hoppades på att platsen skall vara ledig. Börja inte med att kräva flyttning, fråga istället om det möjligen skett någon dubbelbokning? Ofta har de fel vagn, plats eller datum på biljetten. Det är inte oartigt att be om platsen, man kanske vill åka i viss färdriktning eller annat.

Erbjuda sin plats
Givetvis letar man upp en sittplats. Men ibland skadar inte lite artighet. Att erbjuda sin plats till äldre, handikappade eller gravida kvinnor är inte töntigt. Den som gör det, kommer snart upptäcka att man möts av omgivningens respekt.

Tågpersonal
Är där för att ge dig hjälp och service. Din medverkan gör deras jobb enklare och då får de mer tid över för din service. God etikett är att ta fram biljetter och ev. rabattkort och legitimationer. De frågar inte för att bråka, utan gör sitt jobb. Om vi hjälper dem så hjälper de oss.

Läsa tidningen
Hur många av oss har inte försökt läsa DN i fullt format. Inte nog med att du tar all plats, du riskerar att stöta till allt från andras morgonkaffe till störa sömnen för den andre. God etikett är att redan på plattformen ta fram vad man vill läsa. Försök vika ned tidningen eller helt enkelt ta ut sidan och vik den i förväg.

Mobiltelefoner på tåg
Det är väl ett tidens tecken om något när man har telefonfria kupeér. I Japan och på vissa amerikanska sjukhus finns licenser för avskärmning av mobiltelefonsamtal. Man får ingen signal helt enkelt. God etikett som du kan bidra med är:
  • Ställ telefonen på vibrerande signal
  • Försök hålla dig till korta samtal, 2-3 minuter max
  • Försök tala lågt
  • Ring viktiga samtal. Samtal som "jag sitter på tåget" bör vänta.

Min grannes mobilsamtal stör mig, vad göra?
Han talar högt, berättar roliga händelser, gestikulerar och skrattar ljudligt. Störande! Det kan vara känsligt. Men ibland måste man agera. Gör det med etikett och finess. Men böj dig mot honom och säg:
  • "Ursäkta mig"
  • Försök få ögonkontakt
  • Berätta kort att du arbetar, vill sova eller annat och fråga om han kanske kan sänka rösten en aning?
  • Fungerar det inte, då kan man be tågmästaren om hjälp.

Nu har du tröttnat på "babblandet" - ge igen!
Till slut tröttnar man. Man kan då hämnas på ett lite småraffinerat sätt.
  • När han avslutat samtalet, ring upp Fröken Ur tel. 90510 (där kan du prata utan att någon svarar)
  • Börja nu tala som du talar med kompisens telefonsvarare. Säg "att du kan inte tro vad jag nyss hörde!"
  • Återge nu din grannes berättelse, skratta högt, men bara så högt att han hör samtalet, men inte så du bryter mot telefonetiketten.





©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Sorgetid efter dödsfall, begravning vett och etikett >>
All vett och etikett om kläder >>
Barn på begravning vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se