Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Bordsskick>> Övrigt bordsskick>> Placeringskort>>
 

Placeringskort

Placeringskort - bordsplaceringens vett och etikett

Bordsplacering kräver placeringskort och en plan över hur du ska sätta dina gäster. Här finner du tips och råd

Placeringsplan
Vid middagen kan det underlätta om det finns placeringskort vid varje kuvert och en placeringsplan att läsa om festen är stor.Om hur man gör en bra Bordsplacering kan du läsa mer om på den här sidan.

Placeringskorten
Placeringskorten har två syften. Dels skall man hitta sin plats, men sedan kan också bordsgrannarna läsa ditt namn. De skall placeras så att de med lätthet kan läsas av en person som står vid bordet. Lägg dem på glaset eller fäst dem på servetten så syns de bra och ingen tvingas ta upp dem för att läsa. Korten skall läggas på exakt samma sätt vid alla kuvert.

Placeringskortens utformning
Utseendet kan variera, allt från en gås vid Mårtens dag till tomtar vid jul. Vid högtidligheter ska det inte finnas dekorationer, de skall vara blanka och enkla vid dessa tillfällen. Undantaget är bröllop, som kan ha ett monogram för brudparet. Begravningskort är blanka kan ibland lokalt ha en sorgkant. Färgen kan variera mellan dam och herre (vitt/ rosa). Även honnörsbordet kan ha egen färg på placeringskorten (tex. grön).

Utmärkning av bord
Vid stora banketter kan även borden märkas med nummer eller bokstäver. Dessa placeras mitt på bordet. Om festen avser studentkår eller liknande kan man markera med till exempel landskapsnamn.

Texten på korten
Texten ska vara enkel och strikt. Inga öknamn eller skämtsamheter. De skall ju under middagen fungera så att din bordsgranne kan snegla och se namnet. Om festen är av skämtkaraktär kan man givetvis busa lite med namnen.

Placeringsplan
En tydlig skiss över borden underlättar. Den fungerar som karta, och helst finnas redan i entrén. Det är endast herren som behöver läsa den, då han sedan letar upp sin dam och för henne till bordet. Vid varje placering ska namnet finnas. Glöm inte att rita in en orienteringspunkt. Dörren brukar vara bra att rita ut. Det säger sig självt att man behöver ingen placeringsplan vid mindre middagar.


©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Etikettdoktorns föreläsningar >>
Hantera klagomål på jobbet med vett och etikett >>
Mörk kostym klänning kvinna, vett och etikett >>
Dukning - stämmer det att saltet ska möta gästen?
En kollega till mig hävdar att saltkaret ska möta gästen ej pepparkaret. kommer gästerna in från hög ...
Klädkoder - sonen bär Frockcoat, ska jag då ha frack på hans bröllop?
Bröllop - kan jag bära svart klänning på bröllopsfest?
Dagens videofråga - hur sabrerar man en flaska Champagne?
Disputationsfest - vilken klädkod gäller och ska jag ha present med mig?
@ 2017, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se