Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Övrigt om kläder>> Tillbehör>> Skor>>
 

Skor

Skor och dess vett och etikett

Skorna är ett av våra viktigaste klädesplagg. En i övrigt väldigt elegant framtoning kan i ett enda slag förvandlas med dåliga skor.

Fråga kostnadsfritt och anonymt om etikett. Klicka här >>

Men bra skor kan lyfta din klädsel till oanade höjder. Här kan du läsa mer om olika skor, hur du väljer dem både i vardagen och till festklädsel.

Innehåll
 • Till frack och balklänning
 • Vid smoking och aftonklänning
 • Kängor, Converse eller gympaskor
 • Klädkod mörk kostym hon/han
 • Skor vid klädkod kavaj
 • Klädkod mörk kostym hon/han
 • Formella herrskor
 • Om damskor
 • Bruna skor efter kl. 18
 • Kan man ge skor i present?
 • Ta av skorna inomhus
 • Galoscher, bottiner, pampuscher
 • Här kan du hitta dina skor
 • Ställ en fråga om vett och etikett • Skor till frack och bal- eller frackklänning

  Han:
  Till fracken ska det vara en svart lacksko om det är vit väst, vid svart väst bärs en välputsad svart, tunn sko med låg klack. De lackpumps med platt piprosett som gällde förr är fortfarande korrekta, men ses sällan. Dessa skor passar även till Smoking.

  Hon:
  Kvinnan bär guld- eller silverskor, som hela pumps eller som sandaletter. Klackens höjd har ingen betydelse, den kan vara såväl hög, som låg eller medelhög. Förr var det skor i siden, i klänningens färg, som gällde. Dessa kan möjligen beställas i specialbutiker idag och är sällsynta.
  Tillbaka till innehåll


  Skor till Smoking och aftonklänning

  Han:
  För mannen gäller alltid svarta tunna snörskor, oavsett smokingjackans färg. Det fungerar även med lackskor, utifrån samma princip som för frack. Endast i undantagsfall kan man bära vita skor, då till ett par vita byxor.

  Hon:
  För kvinnan är en festfin lacksko bra, i tunt läder eller siden, en sko för fest. Är det en stor fest med många gäster väljer kvinnan gärna skor i guld eller silver.
  Tillbaka till innehåll


  Kängor, Converse eller gympaskor till balklänningen

  Kängor är inte ens ett alternativ även om det är snygga sådana. Om det är svårt att bära annat, pröva några alternativ utan klack, eller testa ett par snygga stövlar.

  Kommer inget av dessa att fungera så kanske ett par sandaletter kan passa. Inget av dessa är egentligen en korrekt sko till festklädsel, men man måste trivas också. Det viktiga är att skon ska vara av festkaraktär och inte en modesko eller gympaskor.
  Tillbaka till innehåll


  Skor till klädkod mörk kostym

  Han:
  Vid klädkoden mörk kostym bär mannen svarta tunna skor.

  Hon:
  För kvinnan anses det vara mest elegant med lackskor till denna klädsel, men en även en finare festsko är det man rekommenderar.
  Tillbaka till innehåll


  Skor till klädkod kavaj

  Han:
  Svarta skor till kvällsbruk är ofta det bästa alternativet för mannen. Det kan även fungera med ett par snygga boots.

  Hon:
  För kvinnan innebär det en större frihet, klädkoden som sådan innebär egentligen finare klädsel än till vardags. Det innebär klänning/kjol/byxdress och skorna anpassas efter det som passar. Även en snygg stövel kan vara klädsam.
  Tillbaka till innehåll


  Formella skor för mannen

  Under 1900-talets början exploderade damskons utveckling, samtidigt blev männens utbud allt mer standardiserat, det var mest skärningen som skilde dem åt. Loafers var en populär sko som kom på 1930-talet.

  Den blev randsydd och är en klassiker än idag. Men regeln är fortfarande att vid riktigt formella tillfällen väljer en man en snörsko. Mest formell är skor med sluten snörning, det är när ovanlädret som skosnöret sitter i, är sytt under främre delen av skon. Den mindre formella skon har en öppen snörning, då är skons sidodelar är sydda över framdelen av skon.
  Tillbaka till innehåll


  Damskon, en modesak

  Under 1600-talet, med start i Venedig sattes kvinnan ”på piedestal” och hon fick gå på en styltsko, som var upp till 50 cm hög! Inte sällan krävdes en käpp och en tjänare för att hon skulle kunna gå.

  Under 16- och 1700-talet var det franska hovet som ledde modet, Drottning Marie-Antoinette lär haft 500 par skor. Efter franska revolutionen kom den platta damskon, nu kunde man både gå och dansa i den. Kängorna, som skulle snöras hårt och som var erotiskt laddade, gjorde sitt intåg under 1800-talet. 1900-talet blev en ny era i damskons historia, enklare och massproducerade skor lanserades.

  Kilklacken kom på 30-talet, under 40-talet blev det åter plattare skor och efter andra världskriget kom stilettklacken. Det är med andra ord inte förvånande att damskon inte har så ”strikta” regler som herrskon, den är långt ifrån standardiserad som herrarnas skor.
  Tillbaka till innehåll


  Bruna skor efter klockan 18 – informella skor

  Skorna kan vara bruna även efter kl. 18:00, det är en gammal regel som lever kvar. Den kommer från den tid då en man inte kunde befinna sig i en offentlig miljö utan frack eller mörk kostym på kvällen.

  Då var det svarta skor som gällde. Idag kan man mycket väl bära bruna skor om det är en ljus kostym eller klädkod finare vardag, där t.ex. ett par chinos passar bra. Regeln är normalt att formell klädsel kräver formella skor, informella skor, bruna, används till sportig klädsel som tweedkostymer eller jeans och blazer.
  Tillbaka till innehåll


  Ge inga skor i present – en skröna

  Det sägs ju att det bringar otur att ge bort skor i present. Givetvis är det skrock, och det lär finnas flera förklaringar till detta, den ena är att om du ger bort att par skor kommer din vän att gå långt bort ifrån dig, den andra är att det ska komma från kinesiskans ord för skor, det låter som ”Hai” vilket ska vara ordet för att sucka. Det lär innebära otur.

  Referenser till något av uttrycken saknas, det är hörsägen och i etikettens värld är det inget hindrar att man ger bort ett par skor i present.
  Tillbaka till innehåll


  Vår vana att ta av skorna inomhus

  Från början ansågs det att gästen skulle behålla sina skor på, då värdparet givetvis kunde bekosta städningen och hade råd till detta. Om man gick i strumplästen var det att visa att värdparet var fattiga.

  Idag har det snarare anor från den generation som vuxit upp med att skorna tas av på dagis och i skolan. Det har samtidigt ökat med galoschernas försvinnande, ombytesskor är inte så vanligt ibland män. Men det rekommenderas att alltid ha ett par för ombyte i en väska.
  Tillbaka till innehåll


  Galoscher, Bottiner eller Pampuscher

  Galoscher var den variant som herrar oftast använde, låga, elastiska och utan dragkedja, som bara träddes över skon. Därutöver fanns två likartade varianter med andra namn: bottiner och pampuscher.

  Bottiner var den variant som damer oftast använde, även om det också fanns herrbottiner, som var högre för att täcka hela skorna ända upp till eller över vristen. De var också, till skillnad från galoscherna, knäppbara, med antingen blixtlås, knappar eller snörning.

  En något "damigare" variant av bottiner, ofta med pälsbräm, kallades ofta också för pampuscher.
  Tillbaka till innehåll  Detta är en ANNONS
  Vi har skorna till dig!
  Oavsett om du letar efter snygga festskor, bekväma walkingskor, rejäla kängor eller trendiga modeskor kan vi på Sandins skor i Eksjö, med personlig service hjälpa dig att hitta den modell som passar just dig. Här har vi även gummistövlar i olika färger, goretex-skor samt sköna skor med lösa inläggssulor. Du hittar oss på Södra Storgatan 6 i Eksjö. Tveka inte att kontakta oss även om du inte bor i staden.
  Välkommen! Sandins Skor

  Fråga kostnadsfritt och anonymt om etikett. Klicka här >>

  ©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

  Mörk kostym för honom, vett och etikett >>
  Hantera klagomål på jobbet med vett och etikett >>
  Mörk kostym klänning kvinna, vett och etikett >>
  Dresscodes - vad innebär Awards evening dress code?
  Awards evening dress code. Vad är detta för dresscode? Skjorta och finbyxor, men ingen kavaj? ...
  Klädkoder - kan man bära Smoking om det står Mörk kostym?
  Klädsel - kan man ha en svart smokingskjorta?
  Rubinbröllop - hur ska vi fira våra föräldrar?
  Klädkoder- Smoking eller mörk kostym, till vilken passar långklänning?
  @ 2017, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
  Powered by OnLimit.se