Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Bordsskick>> Övrigt bordsskick>> Till bords>>
 

Till bords

Vett och etikett när man går till bords

Middagen är serverad är en inbjudan som avbryter samlingen före middagen och meddelar att man kan sätta sig till bords.

En muntlig inbjudan
Givetvis frasen som beskrivs här ovan bytas till "Nu går vi till bords" eller annat som passar. Vanligen säger man detta cirka 10 minuter innan alla gäster förväntas vara på plats. Har man dörrar till matsalen dessa lämpligen öppnas vid denna muntliga inbjudan till bords.

Till bordet
När signalen kommit, söker herren upp sin dam. Det är korrekt att bjuda damen sin högra arm. Givetvis bör bordsherren i förväg hälsat och presenterat sig för sin bordsdam, annars kan ett nervöst irrande mellan damerna uppstå. Här har värdfolket en uppgift i att se till att alla hittar varandra.

Inmarsch till bordet
Värden går först, och han har sällskap med sin dam. Efter honom kommer första gästen till honnörsbordet och därefter kommer gästerna och värdinnan går sist. Ibland, vid mindre middagar går värdinnan först och dirigerar sedan gästerna till sina platser. Det är viktigt att värden som går först, sedan visar in den främsta gästen till honnörsbordet och att andra gästen till honnörsbordet, som för in värdinnan låter henne uppfylla sina uppgifter som värdinna innan de tar plats vid bordet.

I affärer
Det finns inga värdinnor i tjänst, även en kvinna är alltid värd och det är en könsneutral entré till bords. En ensam värd i tjänst går först om det inte är serveringspersonal som visar vägen. Är värden ensam men får gästerna lotsade till bordet av personal på restaurangen, går denne sist. Har man "hjälpvärdar", det vill säga kollegor i tjänst och till sin hjälp, går dessa spridda i gruppen av gäster.


©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Gäst på begravning, vett och etikett >>
Skor och dess vett och etikett >>
Borgerlig begravning, vett och etikett >>
Dresscodes - vad innebär Awards evening dress code?
Awards evening dress code. Vad är detta för dresscode? Skjorta och finbyxor, men ingen kavaj? ...
Klädkoder - kan man bära Smoking om det står Mörk kostym?
Klädsel - kan man ha en svart smokingskjorta?
Rubinbröllop - hur ska vi fira våra föräldrar?
Klädkoder- Smoking eller mörk kostym, till vilken passar långklänning?
@ 2017, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se