Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Bordsskick>> Övrigt bordsskick>> Vid bordet>>
 

Vid bordet

När man börjar äta och hur du gör till bords - vett och etikett

Det är en utbredd myt att man får börja äta om det är fler än åtta gäster runt bordet, här kan du läsa hur det egentligen ska gå till.

Sätta sig till bords
Ingen får sätta sig vid bordet innan värdinnan givit tecken att man kan sätta sig. Detta vid både små och stora bord.Om det är många gäster, så förblir gästerna stående bakom sina platser. Värdinnan eller om det finns toastmaster/ceremonimästare håller sig rörlig tills dess alla funnit sina platser och sedan tar hon plats bakom sin egen stol och ger tecken att sitta ned. Rent tekniskt kallas detta att besätta en taffel. Detta tar i större sällskap ca 5 minuter.

Herre och dam
Sedan gäller reglerna att herren hjälper sin bordsdam med stolen, och sätter sig själv efteråt. Dra ut hennes stol, och då skall hon inte ta tag i stolen utan helt lita på att han sköter sin uppgift att skjuta in den.

Servett, bröd och vatten
När gästerna satt sig till bord kan var och en lägga servetten i knäet. Gästen kan även dricka av vattnet och bryta av ett eventuellt bröd som är framdukat. Allt detta kan göras innan värd eller värdinna sagt "Varsågoda och börja äta".

När man får börja äta
Det är en utbredd myt att man får börja äta om det är fler än åtta gäster runt bordet. Detta är fel och en gäst avvaktar till värdfolket sakt varsågoda att börja. Om det är många småbord och omöjligt att överblicka, får man vänta på en eventuell bordsvärds inbjudan, eller att samtliga fått mat.


©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Kläder på begravning, vett och etikett >>
Etikettdoktorns föreläsningar >>
Slipsnål, vett och etikett >>
Värdskap - vilka regler finns, när man kommer som gäst och de äter middag?
Idag var jag  på besök och familjen satt precis vid bordet och åt middag. Pappan (som kommer från ...
Bröllop - hur ska vi på bästa sätt kombinera klädkoderna?
Vett och etikett på jobbet - bör jobbet bjuda på fika vid föräldraledighet?
Högskoleexamen - hur ska jag fira den, det känns inte som studentens firande?
Klädkoder - ska man alltid bära slips vid Kavaj?
@ 2015, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se