Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Bordsskick>> Övrigt bordsskick>> Vid bordet>>
 

Vid bordet

När man börjar äta och hur du gör till bords - vett och etikett

Det är en utbredd myt att man får börja äta om det är fler än åtta gäster runt bordet, här kan du läsa hur det egentligen ska gå till.

Sätta sig till bords
Ingen får sätta sig vid bordet innan värdinnan givit tecken att man kan sätta sig. Detta vid både små och stora bord.Om det är många gäster, så förblir gästerna stående bakom sina platser. Värdinnan eller om det finns toastmaster/ceremonimästare håller sig rörlig tills dess alla funnit sina platser och sedan tar hon plats bakom sin egen stol och ger tecken att sitta ned. Rent tekniskt kallas detta att besätta en taffel. Detta tar i större sällskap ca 5 minuter.

Herre och dam
Sedan gäller reglerna att herren hjälper sin bordsdam med stolen, och sätter sig själv efteråt. Dra ut hennes stol, och då skall hon inte ta tag i stolen utan helt lita på att han sköter sin uppgift att skjuta in den.

Servett, bröd och vatten
När gästerna satt sig till bord kan var och en lägga servetten i knäet. Gästen kan även dricka av vattnet och bryta av ett eventuellt bröd som är framdukat. Allt detta kan göras innan värd eller värdinna sagt "Varsågoda och börja äta".

När man får börja äta
Det är en utbredd myt att man får börja äta om det är fler än åtta gäster runt bordet. Detta är fel och en gäst avvaktar till värdfolket sakt varsågoda att börja. Om det är många småbord och omöjligt att överblicka, får man vänta på en eventuell bordsvärds inbjudan, eller att samtliga fått mat.


©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Föreläsning i framgångsrikt bemötande - konsten att få människor omkring dig att trivas! >>
Dödsfall och begravning, all vett och etikett >>
Etikettdoktorns föreläsningar >>
Människor emellan - min pojkvän vill att jag ska vara rakad. Vad är vett och etikett?
Jag är en tjej på nitton år som har ett bekymmer. Jag läste på din blogg om hon som hade hår unde ...
Artighet - hur är konsten att kyssa på hand?
Gäst - vi ska på firande av bröllop i efterhand, men ska vi ta med present?
Fest - har man hatt på huvudet vidd middagen?
Presenter - tar man med sig något till en vernissage?
@ 2017, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se