Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Bröllopslexikon F>>
 

Bröllopslexikon F

Bröllopslexikon F


Innehåll - F
 • Fotografering
 • Folkdräkt (se brudklänning)
 • Frieri
 • Föra fram bruden
 • Förlovning
 • Färger
 • Förmiddagsbröllop
 • Ställ en fråga om vett och etikett
 • Åter till Bröllopslexikon
 • Fotografering
  Om brudparet vill går det bra att fotografera sig innan man vigs samman. Kom ihåg att bruden ska stå på brudgummens högra sida, det ska se ut som de redan var gifta.
  Tillbaka till innehåll


  Frieri
  Det är nog inte så många frierier som sker på klassiskt vis idag. Men nog är det mest vanligt att mannen friar. Många uppskattar ett arrangemang som planerats gemensamt. Det är frågan som är själva frieriet:
  "Vill du gifta dig med mig?"
  Ett frieri med knäfall och en bukett rosor behövs inte, men det är romantiskt. Trots moderna traditioner är det fortfarande traditionellt kvinnan som ofta förväntar sig att mannen ska ta initiativet till ett romantiskt frieri. Men även det hör gamla tider till - ingen kvinna behöver vänta, hon kan fria istället.
  Här kan du läsa mer om hur man friar.
  Tillbaka till innehåll


  Föra fram bruden
  Att välja alternativet föra fram bruden till brudgummen, blir allt mer vanligt. Om hon förs fram av sin far, eller bror så kommer hennes mor in i kyrkan tidigare.

  Historiken och motståndet till att föra fram bruden härrör sig från att bruden inte är en självständig kvinna, hon lämnas över av någon som beslutar i hennes ställe och nu till en annan man som ska bestämma.

  Det kan ibland vara ett problem i vissa svenska kyrkor med denna tradition just på grund av det synsättet.

  Att bruden går hela vägen fram med sin blivande make är ett tecken på att hon som fri, självständig och jämlik person har valt den hon vill gifta sig med.

  Om bruden förs fram av fadern, så går han på brudens vänstra sida. Vid altaret lämnar han över dottern till brudgummen som då får henne på sin vänstra sida. Brudens mor går vid detta tillfälle in i kyrkan i sällskap in av annan släkting eller bekant och hon sitter längst fram till vänster i kyrkan.
  Tillbaka till innehåll


  Förlovning
  Trolovning var tidigare, fram till 1800-talets slut, ett löfte om giftermål. Det var ett löfte som gällde enligt lag. Man lovade varandra trohet, ett äktenskap. Av gammal tradition sa att det skulle inte passera ett år innan man gifte sig. Men idag har detta ingen innebörd och det krävs det inte ens en ring vid förlovning, det kan räcka med löften om att man hör ihop.

  Vissa par förlovar sig hos guldsmeden, andra vid frieriet andra på en plats eller tid som de själva väljer. Det är helt fritt då inga krav på formaliteter längre finns.
  Här kan du läsa mer om förlovning.
  Tillbaka till innehåll


  Färger
  Brudklänningen är av tradition vit. Det blev mode efter drottning Viktorias bröllop med prins Albert 1840. Innan dess var klänningen ofta färggrann, det var allmogen som gifte sig i sin bästa festdräkt. Den var ofta svart, så fungerade den både till bröllop och begravning.

  Bruden kan än idag välja färg, även om lila och grått anses som mindre lämpligt. Det hänger ihop med att kvinnorna efter sorgeperioden bröt sin svarta klädsel med just grått och lila.

  Vit klänning kan brytas med färginslag, men ett svart band runt midjan förknippas även detta med sorg och rekommenderas inte.

  Tärnor klär sig i svagare färger, de ska inte bära helt vitt då detta är brudens privilegium. Svart ska givetvis undvikas, men mörkare toner går bra.

  Gästerna kan klä sig fritt, de enda undantagen är helvsvart eller helvitt. Däremot kan dessa färger brytas med inslag av andra gladare toner. Mixa inte svart och vitt, då blir det begravningsklädsel. Däremot kan kvinnor klä sig i röd klänning, det är en missuppfattning att detta ska vara ”syndens färg”.
  Tillbaka till innehåll


  Förmiddagsbröllop
  Man kan gifta sig på förmiddagen. På ett förmiddagsbröllop är klädseln given, det är
  mörk kostym och vacker dräkt eller klänning. Brudgummen kan gifta sig i den engelska klädseln jackett, det enda högtidsplagget man kan bära vid förmiddagsbröllop. (folkdräkt kan bäras). Vid förmiddagsbröllop behöver normalt sett inte klädkod anges, men det underlättar. Finns ingen klädkod angiven vid vigsel på förmiddagen och med efterföljande lunch (innan kl. 15.00) innebär det mörk kostymklädsel (Kavaj)
  Tillbaka till innehåll

  Åter till Bröllopslexikon
  ©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

  Skor och dess vett och etikett >>
  Barn på begravning vett och etikett >>
  Mörk kostym klänning kvinna, vett och etikett >>
  Inbjudan - jag ska på bröllop, vill inte gå ensam. Kan jag fråga om någon kan följa med mig?
  t-och-etikett.com/wp-content/uploads/2019/07/envelope-3172770__340.png">
  Fler inlägg från Etikettbloggen...

  --> Värdskap - vem bjuder att ta mat vid buffé?
  Klädkod - inbjuden till ambassadör ombord på ett fartyg, med dresscode Service dress?
  Vett och etikett på jobbet - är det ok att arbetskamraten blir arg om jag inte kommer i tid?
  Huvudbonad - när börjar kvinnan bära huvudbonad enligt svenska äldre traditioner, t.ex. folkdräkt?
  @ 2017, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
  Powered by OnLimit.se