Allehanda 21

I dagens lektion i vett och etikett görs en djupdykning kring beteenden på (och strax utanför) fotbollsplanen. Vad är accepterat att säga till motståndare och lagkamrater.

Hur illa får man egentligen bete sig mot domaren utan att det blir konsekvenser? Välkommen till en komplett guide till vett och etikett inom fotbollsvärlden!

Uppladdningen i omklädningsrummet och mötet med motståndarlaget

Alla som varit en del av ett lag kan nog känna igen den uppsluppna stämningen i omklädningsrummet, vid uppladdning inför en viktig match. De flesta inom sport är nog överens om att en god laganda är centralt för bra resultat inom sporten – därför är ett trevligt och uppmuntrande uppträdande här att föredra.

Genom att stötta sina lagkamrater skapar man goda förutsättningar inför matchen, där samarbete är a och o för en lyckad match. Vanligtvis håller tränaren något form av pepp-talk där positivitet föredras att förmedlas, heja laget! I vissa lagkulturer pratas det om en slags matchokultur, främst då inom herrlag.

Detta är dock något som de flesta lag försöker komma bort från. Att vara negativ inför sina lagspelare och spela tuffa är inte lika coolt år 2019 – vett och etikett är istället att fokusera på att sprida positiv energi till alla inblandade. Att vara en lagspelare är att vara tillmötesgående och glad!
Från uppladdningen i omklädningsrummet till mötet med motståndarlaget tenderar energin dock att förändras något.

Ett slags “vi och dom-tänk” uppstår gärna, där de två mötande lagen visar en form av attityd mot varandra. Detta är egentligen ren psykologi, där lagen och de tävlande individerna vill göra motståndarna osäkra och obekväma. Man vill visa upp att “här kommer vi, och vi är otroligt bra på det vi gör”. Dock finns det förstås tydliga gränser för vad som är okej beteende och inte.

Det är inte coolt eller sportsligt att försöka kränka eller vara negativ inför motståndarna – matchen bör istället avgöras på rent prestationsmässiga insatser. Fair play är alltid att eftersträva!

Acceptabelt beteende på fotbollsplanen

Annons:

Bild: Unsplash

Så vad är då egentligen okej? Vad får man som spelare göra mot motståndarlaget, och hur arg får man bli på domaren? I denna sektion berörs några grundläggande regler för vett och etikett på planen. Dessutom ges lite längre ned ett par exempel som känns intressanta i sammanhanget.

Skaka alltid hand med motståndarna

Innan och efter varje match är det praxis att hälsa på, samt tacka sina motspelare för en god match. Detta är något som förekommer inte bara inom fotbollen, utan inom de flesta lag- och individsporter. Denna hälsnings- och tackhandling visar respekt och sätter en god ton samt ett trevligt avslut för en match.

Det är viktigt att skilja mellan på sport och personligt agg. Det finns exempel på hur vissa spelare har vägrat att skaka hand med en annan viss spelare, på grund av en händelse som ägt rum strax innan på planen, där spelaren då förmodligen känt sig orättvist behandlad eller kränkt. Le istället mot din motståndare och skaka hand för att hålla en god och positiv ton.

Denna punkt gäller både på och utanför planen. Självklart kan det vara så att sporten väcker en hel del känslor, i synnerhet för spelare som satsat hela sina liv på att skapa en god och framgångsrik karriär. Hur frustrerande situationer som än må uppstå, antingen internt inom laget, i samvaro med en tränare eller domare, eller i kontext med en annan motspelare – är det alltid viktigt att agera professionellt.

Det är inte okej att skrika kränkande ord

Att hålla en god ton mot både sina lagkamrater, sin tränare samt sina motståndare är viktigt för god vett och etikett! Det är inte ovanligt förekommande att spelare, både på låg och professionell nivå, tar ut sin ilska och frustration genom att skrika ut mindre acceptabla ord. Grova, elaka svordomar hör inte hemma på fotbollsplanen, kom ihåg det!

Domaren dömer alltid

Domare får ta mycket kritik, inte minst på hög nivå under viktiga och avgörande matcher. Som spelare hör det till god vett och etikett att alltid acceptera domarens dom. Det hjälper inte att springa fram och skrika eller gestikulera i hens ansikte – domen står och det är något som alla sportsmän måste lära sig att både acceptera och respektera.

Det är inte bara på själva fotbollsplanen som atleternas uppträdande kan få konsekvenser. En intressant aspekt av det hela är att även sportvärlden utanför själva planen blir påverkad. Ett sådant exempel är inom live betting där en persons oddsspel kan påverkas av hur en viss spelare agerat på planen. En person som i en tidigare match under säsongen visat sig instabil eller osportslig, kommer förmodligen inte tippas som matchens framstående spelare. Odds som gäller för ett sportevent kan således påverkas av hur spelare eller lag agerar, något som helt klart är tänkvärt.

Något annat värt att nämna är att incidenter ofta får mycket uppmärksamhet inom media. Detta riskerar att lägga fokus allt för mycket på negativa aspekter och personliga konflikter, snarare än sporter i sig. Detta skapar ett slags fel fokus som världen hade klarat sig så mycket bättre utan! Sport ska vara något positivt och engagerande, inte väcka vrede eller fungera som en vattendelare.

Annons:

Bild: Unsplash

Osportsliga incidenter som ägt rum kring svensken Zlatan

Vår svenska fotbollslegend Zlatan Ibrahimovic har under sin närmast 20-åriga karriär som professionell fotbollsspelare har skapat otaliga rubriker i media. oftast som följd av otroliga prestationer, men också på grund av sina uttalanden. Många kanske inte riktigt kan bestämma sig för om han är cool eller har ett lite väl gott självförtroende. Dock finns det vissa incidenter som uppenbart inte är okej om de är sanna. Bland annat uppges det att han har förstört FC Cincinnatis omklädningsrum.

En annan incident tog plats ett par år senare, nämligen så sent som år 2018. Här stötta Zlatan ihop med Montreal´s Michael Petrasso, förmodligen helt som en olyckshändelse. Petrasso gick dock inte ostraffad, då han slog till en motståndaren – något som förstås resulterade i en utvisning.

Vi hoppas att denna artikel fungerat som en bra guide kring vett och etikett inom fotbollsvärlden, och att de exempel som tagits upp varit av relevans. Lycka till med fotbollen – och kom ihåg att sprida positiv energi på och utanför planen!