Restaurangbesök

När du besöker en restaurang, café eller bar är du en del av en grupp människor, även de du inte känner.

Det innebär att du förväntas visa hänsyn och för detta finns oskrivna regler.
Läs mer här och undrar du om något? Klicka på
Ställ en fråga om vett och etikett. Det är kostnadsfritt och du är anonym.

Innehåll för besök på restaurang


Annons:

Bordsbeställning

Traditionell etikett och uppförande

 • Förr skulle en man resa sig, idag är det inte lika stelt.
 • Men om han reser sig och hjälper henne med stolen
  kommer det uppskattas.

 • Får man syn på goda vänner eller bekanta på restaurang, behöver du inte kasta dig över dem för att hälsa.
  Det kan man avvakta med till lite senare.

 • Par som sitter i ett hörn och ser på varandra kan man lämpligen lämna ifred.
 • Det kan räcka med en nick eller ett leende om ni ser varandra.

  Allmänt uppförande

  • Om ni uppvaktar någon på en restaurang och vill hålla ett tal eller hylla genom hurra, så man göra det lite diskret.
  • Att ställa sig och tala så hela restaurangen är tvungna att lyssna fungerar inte. Det stör andra.
  • Vrid inte på huvudet och stirra på andra gäster.
  • Om det är bråkstakar eller servitriser som tappar brickan, så kan man avstå
   från att snurra runt och kommentera.

  • Läser tidningen eller i telefonen gör man inte vid bordet på restaurang.
  • Men om du sitter ensam på en lunch eller frukost så är det i sin ordning.

   Dans med främmande
   Det är trist om du dansa med andra om man du blivit utbjuden. Vänta med det till lite senare på kvällen. Men återvänd till ditt sällskap.

   Tandpetare
   Ett gissel. Även om det står tandpetare framme skall de inte användas vid bordet. Sitt inte heller och försök få loss det med tungan. Dölj inte med handen eller annat. Ta en tandpetare, res dig en stund och lämna bordet. Rena tänderna där ingen ser på.

   Rökning
   På restaurang råder idag totalt rökförbud. Om det finns rökavdelning, får man inte ta med sig mat eller dryck dit. Rökning sker inte före kaffet. Och under alla omständigheter skall ändå fråga de övriga om det passar att man reser sig för ett bloss.

   Makeup
   Sköts inte vid bordet. Bättra på läpparna, är ungefärliga gränsen.

   Vaktmästaren!
   hur tillkallar man personalen. Det är fel att knacka i glaset, knäppa med fingrarna, vissla eller annat konstigt läte. Höj handen och markera eller vinka, bättre restauranger ser direkt den signalen.
   Annars fungerar Vaktmästar´n, eller Fröken även om hon har vigselring. I tredje person vill de omtalas servitör eller servitris. Kyparen används inte numer.

   Kritik av maten
   Kritik av maten, drycken eller serveringen bör den som är bjuden spara för sig själv. Är man bjuden, så är man. Skall någon komma med anmärkningar så är det värden.

   Notan
   Ibland uppfattas det av personalen som besvärande bråttom med notan. Man sitter en timme med konjak och kaffe, och sedan på två minuter skall notan in. Säg gärna till i god tid så blir det enklare.

   Delad nota
   Det är enklast för servitören med en hel nota. Om man vill dela notan, så är det enklast om man säger till i förväg. Ett större sällskap kan kalla sig ”familj A” familj B” osv.
   När man beställer in mer så gör man det till ”familj B”, även om du bjuder någon. Lätt att sedan bonga ut för personalen. Om man beställt en hel nota och sedan skall dela upp den efteråt, skall man inte sitta och reta sig på att någon drack bättre vin än andra. Dela rakt av! Men den som druckit vinet, skall ha förnuft nog och säga till de övriga och erbjuda sig betala lite mer.

   Kontrollera notan
   Att öppet kontrollera notan, vid bordet är inget etikettsbrott. Det är enbart praktiskt. Misstag kan begås och det är bättre att påpeka det genast.

   Dricks
   Dricks bör vara ca 10%. Givetvis uppfattas det som småsnålt att betala på öret. Men har det inte varit bra, då finns ingen anledning. Om det varit bra, då uppskattas alltid lite extra dricks.

   Representation
   Om man representerar sitt företag är man alltid värd. Du betalar, du bestämmer. En kund kan aldrig kräva något, tex. en konjak. Du kommer inte ses som en dålig representant om du säger nej till ytterligare kostnader. Tvärtom, du vinner respekt. Men det får inte bli småsnålt.

   Om du beställt, men gäster uteblir, finns det restauranger som kräver att du ändå skall betala för de som inte kom. Motivet är att de förberett maten. Hur det är med den saken, kan inte författaren här avgöra. Men min erfarenhet har lärt mig att ta inte diskussionen vid bordet. Res dig, gå ifrån. Föreslå att ni delar 50/50 på kostnaden.

   Om du vill begränsa drycken, ofta i ett större sällskap av kunder, be då restaurangpersonalen meddela när de nått gränsen på tex. två glas vin. Sedan skall de meddela dig, alternativt gästen betala själv.