Lämna över bruden är en tradition med rötterna i länder utanför Sverige. I denna video förklarar Etikettdoktorn varför denna tradition inte används i vårt land. I Sverige är det faktiskt inte en tradition att fadern leder bruden till altaret. Vill du läsa mer om detta så kan du läsa mer i denna artikel.
I Sverige är det faktiskt inte en tradition att fadern leder bruden till altaret.
Istället går brudparet tillsammans genom altargången som en symbol för att de båda frivilligt väljer varandra och ger varandra löften om livslång trohet.
Brudöverlämning, där kvinnan överlämnas från en man till en annan, har historiskt sett inte varit vanligt i Sverige.
Så om du inte känner för att bli överlämnad, är det helt i linje med svenska traditioner!
Traditioner kring bröllop varierar över hela världen, och brudöverlämning är en sådan tradition som har olika betydelser beroende på kultur och historia.
I många andra länder är brudöverlämning fortfarande vanligt. Det är ofta fadern som “ger bort” bruden till brudgummen. Symboliken bakom detta varierar, men det kan representera en övergång från en familj till en annan, eller det kan ha historiska rötter där kvinnor tidigare sågs som ägodelar som överlämnades från en man till en annan.
Sammanfattningsvis är brudöverlämning en tradition som har olika betydelser och praktiseras på olika sätt runt om i världen. Det är en del av den rika kulturella mångfalden som finns inom bröllopstraditioner!