Allehanda 24

Många drömmer om att starta ett eget företag. Tack vare internet går det att expandera sin verksamhet över hela världen.

I öst finns en av världens största marknader för både tillverkning och försäljning, och det finns en växande medelklass som efterfrågar svenska varor. Med en lätt undersökning för vett och etikett kan det ta dig långt i förhandlingarna om du bara vet kulturerna i de andra länderna.

Grunderna för att starta företag

Det är relativt enkelt att starta företag i Sverige. Ett nytt företag kan registreras hos Bolagsverket på några minuter, men efteråt följer ett omfattande arbete. Om du har en företagsidé som du vill utveckla finns det två bolagsformer att välja mellan. Du kan välja att starta ett aktiebolag eller bli en enskild näringsidkare. Nästa steg är att sätta upp en budget. I den här budgeten ska kostnaderna för uppstarten, företagets utgifter samt uppskattningen av hur stor vinsten blir, vara medräknade. För att ett företag ska komma på fötter kan det vara nödvändigt att ta ett företagslån. Det tas för att täcka inköp av varor och utrustning som behövs för att företaget ska kunna börja tjäna pengar. Om du behöver låna pengar till ditt företag ska du börja med att jämföra olika långivare. Det finns 16 långivare som erbjuder företagslån i Sverige. Dessa har olika lånebelopp, villkor och räntesatser för att passa både små och stora företag. När företaget är registrerat och det finns en plan och en budget är det dags att starta verksamheten.

Annons:

Bild: Unsplash

Expandera till Kina

Vill du sälja dina produkter i Kina finns det stora möjligheter, och framför allt på nätet. 80 procent av kineserna har en mobil eller dator och de flesta handlar på nätet. Den största e-handelsplattformen är Alibaba, varifrån både nationella och internationella företag och näringsidkare säljer sina varor. Vill du däremot starta upp en filial i Kina kan du göra det på två sätt. Du kan slå ihop dig med ett kinesiskt företag, som sedan säljer dina varor, eller kan du starta en egen verksamhet. Det här är en lång byråkratisk process som skiljer sig från den svenska. För att starta företag som utlänning i Kina behöver man registrerar bolagsrepresentanter, ha ett kinesiskt bolagsnamn, registrera kapital och använda ett redovisningsföretag som är auktoriserat i Kina. För att undvika kopiering och plagiering måste både namnet och produkterna varumärkesskyddas i Kina.

Annons:

Bild: Unsplash

Importera från Kina

Den som vill använda en tillverkare i Kina har en enklare väg att gå. Det första som bör göras är att kontakta Tullverket för att ta reda på vilka regler som gäller vid varuimport från Kina. Därefter börjar arbetet med att hitta en tillverkare som kan framställa kvalitativa varor som uppfyller alla standardkrav. Valet bör grundas på produktprover, tidigare erfarenhet och arbetsvillkor. När alla parter är överens är det viktigt att det undertecknas ett tydligt avtal. Detta är ett skyddsnät för alla inblandade. Räkna också med att det kommer att ta tid innan du får dina varuleveranser. Generellt tar det ca. 50 dagar för färdiga produkter att skickas från en kinesisk fabrik till ditt företag.

Det tidigare stängda Kina har under 2019 öppnats upp för utländska företag och förväntas fortsätta att göra det under de kommande åren. Däremot är det stora skillnader mellan den svenska och kinesiska företagskulturen och noggrann efterforskning bör göras innan import och export sker mellan länderna.