Börja äta

Börja äta är något som många tror att man får börja med vid ett viss antal gäster. I denna video reder Etikettdoktorn ut detta. Vill du läsa mer om när man får börja äta, så går du till denna artikel.

Annons:

Middagsbordet kanske är dukat med omsorg. De blanka tallrikarna står i rad, besticken ligger prydligt bredvid, och glasen skimrade i ljuset från ljusstakarna. Gästerna har samlats runt bordet, småpratar och skrattar. Men när är det dags att börja äta?

Det var en fråga som många ställer sig, särskilt när man är ny på finare middagar. För det fanns oskrivna regler, subtila signaler som gav ledtrådar om när det var lämpligt att ta första tuggan.

Vänta på värdinnan eller värden: Traditionellt sett är det värdinnan eller värden som ger startsignalen. När de tar upp sin gaffel och börjar äta, följer gästerna deras exempel. Det är ett tecken på respekt och hövlighet att vänta på dem.

Bevakning av servitörer: Om det är en större tillställning med servitörer, håll koll på dem. När de börjar servera maten, är det en tydlig indikation att det är dags att äta. De kommer att placera tallrikarna framför gästerna, och då är det fritt fram.

Blickar och små nickningar: Ibland är det inte så formellt. Du kan känna av stämningen runt bordet. Om du ser att flera andra börjar äta eller om någon ger dig en liten nickning, är det ett tecken på att du kan börja.

Tiden är relativ: På mer avslappnade tillställningar, som hemma hos vänner, är det mer flexibelt. Du behöver inte sitta och vänta på någon specifik signal. När du känner dig redo och när maten ser frestande ut, är det bara att börja äta.

Så där satt de, runt det vackert dukade bordet. Några tog första tuggan samtidigt, andra väntade artigt. Men oavsett när de började äta, var det en gemensam stund av njutning och samvaro – en stund som skulle bli ett minne att bära med sig långt efter middagen var öve