Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Människor emellan>> Underhållning 1>> Allehanda-18>>
 

Allehanda 18

Vad ska du INTE göra när du bor utomlands? Vett och etikett

Att packa väskan och flytta utomlands kan låta som rena mardrömmen för trygghetsnarkomanen, eller en dröm för den äventyrlige.

En sak är säker, en utlandsflytt kommer garanterat bjuda på både belöningar och utmaningar. För den som vill passa in i sitt nya hem gäller det att lära sig det nya landets seder och bruk.

Svenskar är i regel nyfikna på olika kulturer och många av oss reser till jordens alla hörn. Dessutom räknar man med att 660000 svenskar flyttat utomlands, alltså 10 procent av befolkningen. De länder som är populärast att flytta till är USA, Spanien, Storbritannien och Norge. Av de mer exotiska länderna är Thailand en favorit.

Så hur är det att vara svensk i utlandet? Många svenskar tycker att det fungerar bra, mycket beroende på att vi svenskar har ett gott rykte i stora delar av världen. Vi anses vara snälla, lojala och ärliga. Men stämmer det, och vad är egentligen den svenska mentaliteten?

Även om vi såklart alla är olika, så har vi under många generationer präglats av ett visst sätt att tänka. Då folk i andra länder tidigt flyttade till städerna, levde vi fortfarande i ett klassiskt bondesamhälle. Man mötte inte så många människor under sitt liv och man lärde sig att vara skeptisk mot dem som var annorlunda. Trots att vi nu i mycket högre grad bor i städer lever denna mentalitet kvar. Svenskar är fortfarande tämligen introverta och vi undviker konflikt till varje pris. Helst vill vi nå konsensus i diskussioner och vi diskuterar helst inte politik med andra som inte har samma åsikt som oss själva.

Så vad ska man som svensk då tänka på när man flyttar utomlands?

Undvik att hålla med till varje pris
Vår svenska strävan att inte skapa dålig stämning kan sätta oss i klistret ibland. I många andra länder uppfattas det som god sed att säga emot i en diskussion. Det visar att du är intresserad och har något viktigt att tillföra. Sitter du däremot och bara nickar med uppfattas du som dryg och opålitlig.

Lär dig att hälsa på rätt sätt
Hur man hälsar skiljer sig självfallet från land till land och det gäller att hålla kolla på vilka seder som gäller. I Sverige är det kutym att skaka hand med folk man inte känner, medan man kramar nära bekanta. I andra länder där man kindpussas, uppfattas det som oerhört arrogant att bara säga hej eller sträcka fram handen. Å andra sidan är fysisk kontakt tabu i vissa länder. Då slår man kanske ner blicken och håller avstånd när man hälsar.

Ta reda på landets seder
Vi i Sverige har kommit ganska långt gällande våra värderingar, och vår syn på exempelvis barnaga, feminism och homosexualitet skiljer sig ofta från andra mer konservativa kulturer. Trots att det självfallet är viktigt att vi bär med oss våra värderingar till andra länder, är det också fundamentalt att vi har förståelse för att andra människor har andra utgångspunkter.


©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Anställningsintervju, vett och etikett >>
Barn på begravning vett och etikett >>
Kläder på begravning, vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se