Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Människor emellan>> Underhållning 3>> Att behärska konsten att övertyga>>
 

Att behärska konsten att övertyga

Att behärska konsten att övertyga: Att använda retoriska grepp i offentliga tal

Tänk tillbaka på förra gången ett tal stannade kvar hos dig långt efter att det var över. Vad fick talarens ord att fastna? Karisma, övertygelseförmåga och kontakt med publiken kommer alla att tänka på. Men vad de flesta glömmer bort är användningen av retoriska grepp!

Stilistiska verktyg tar varje tal till nästa nivå. De engagerar publiken, förbättrar tonen och gör ditt tal oförglömligt. I den här artikeln diskuteras hur litterära grepp kan förbättra ditt tal, med hjälp av vanliga tekniker och hur man använder dem.


De bästa retoriska strategierna

Den bästa tekniken för att tala inför publik handlar om att få ditt tal att låta mer övertygande, trovärdigt och professionellt. Här är de bästa retoriska verktygen som du bör införliva i varje tal:

1. Anafor

Anafor är upprepningen av ett ord eller en fras i början av meningar eller satser. Ett exempel på anafor är: "Det var den bästa av tider, det var den värsta av tider", skriven av Charles Dickens.

Den här tekniken skapar en rytm som fångar publikens uppmärksamhet, så det är ett bra sätt att inleda ditt tal. Det förstärker också ett viktigt budskap, så om du har en viktig poäng att förmedla kan du lägga till en anafor i ditt tal för att göra idén mer minnesvärd.

2. Överdrift

Inget fängslar lyssnarna så mycket som överdrifter. Denna teknik innebär en avsiktlig överdrift av en idé. Den understryker en poäng och livar upp diskussionen.

Du måste dock vara försiktig när du använder överdrifter. Om det inte är tydligt för din publik att du överdriver något kan de ta det som sanning, vilket kan skapa förvirring och skada ditt rykte. Se därför alltid till att vara transparent med vad som är fakta och vad som är fiktion!

3. Retoriska frågor

När du ställer en retorisk fråga förväntar du dig inte ett svar. Att lägga till dessa i ditt tal får dina lyssnare att tänka på vad de skulle säga, vilket hjälper dem att hålla sig engagerade i varje ord du säger.

4. Trikolon

Om du letar efter ett nästan poetiskt sätt att göra en idé minnesvärd är tricolon något för dig. En tricolon är en serie av tre ord eller fraser som tillsammans skapar ett kraftfullt intryck. Det mest kända exemplet är från Julius Caesar: "Veni, Vidi, Vici", som betyder "Jag kom, jag såg, jag erövrade".

En trikolon är särskilt väl lämpad att komma i slutet av tal. Det kan vara det perfekta sättet att sammanfatta dina viktigaste punkter på ett sätt som publiken inte kommer att glömma.

5. Metafor och liknelse

Metaforer och liknelser är klassiska litterära grepp, men de förbises ofta när man skriver tal. Detta är ett misstag! Dessa två tekniker, som används för att jämföra två idéer, är ett kraftfullt tillskott till varje tal.

Ett bra exempel är: "Utmaningar är språngbrädor, inte snubbelstenar." Denna metafor omformulerar begreppet hinder och motiverar de som lyssnar.

Övning ger färdighet

När du vet vilka retoriska grepp du kan använda i dina tal, sluta inte att öva! Håll föredrag för dina vänner och familjemedlemmar och be dem sedan om feedback. Var uppmärksam på deras reaktioner på de litterära tekniker du använder. Var inte rädd för att experimentera - känn din publik och förfina dina tal så att de passar deras smak.

Att effektivt använda dessa verktyg kräver tid och erfarenhet, men om du fortsätter att öva kommer du att märka en betydande förbättring av din förmåga att tala inför publik.

Vanliga misstag och hur man undviker dem

Oavsett hur du använder dessa och andra retoriska verktyg kommer ditt tal inte att bli lysande om du gör dessa vanliga misstag:

Överanvändning

I det här fallet är mer inte bättre. Använd retoriska verktyg endast om de tillför något till ditt tal. För många retoriska verktyg överväldigar publiken och gör saker svåra att förstå. Sträva alltid efter enkelhet och tydlighet i stället för att bara lägga till massor av tekniker.

Framtvingad humor eller känslor

Många retoriska verktyg injicerar humor eller känslor i ditt tal. Detta är inte alltid lämpligt. Om det finns en risk att du inte lyckas med att vädja till känslor eller få publiken att skratta, lämna de litterära greppen bakom dig och presentera bara fakta.

Tajming

Timing är avgörande när du använder retoriska verktyg. Till exempel kommer en tricolons kraft att minska om det inte finns någon paus efter den. Se därför till att du inte stressar utan låter verktyget du använder få en stund på sig att landa.

Se också till att dina pauser inte är för långa. Du bör till exempel gå vidare lite snabbt efter en retorisk fråga så att publiken inte börjar tro att du väntar på att någon ska ge ett frivilligt svar.

Slutsats

Retoriska enheter är otroligt värdefulla i vår vardag. Vi använder dem i våra uppsatser, e-postmeddelanden och konversationer. Vi får inte glömma deras fördelar när det gäller att tala inför publik - när de används korrekt kan litterära verktyg som anafor och tricolon förvandla ett tal från bra till oförglömligt.
Mörk kostym för honom, vett och etikett >>
Föreläsning i vett och etikett >>
Gäst på begravning, vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se