Entreprenören kan sedan undersöka val av kyrka, kapell eller borgerlig ceremoni.
De kontaktar eventuell präst eller borgerlig officiant som de anhöriga önskar och därefter fastställa tid och plats.
I många länder och kulturer är det tradition att de döda ska begravas inom en dag eller åtminstone så fort det går.
Den första maj 2012 beslutade Sveriges Riksdag om en ny lag som innebär att det mellan dödsfallet och jordbegravningen eller kremationen så får det gå högst en månad.
Därför är det bra om du ganska snart efter dödsfallet ringer för att boka en tid med begravningsbyrån för att gå igenom var, när och hur ni vill ha begravningen.
Dödsannonsen är en företeelse som kom först på 1850-talet.
Tidningen och ofta begravningsentreprenören ger er förslag på annons i tidningen och därmed meddela om dödsfallet. I denna skrivs också tid och plats för begravningen om det önskas.
Det kan även framgå om begravningen redan skett i stillhet, vilket innebär att endast de närmast anhöriga var närvarade och annonsen infördes först efteråt.
Flaggan hissas i topp och sänks därefter ned en tredjedel av flaggstångens höjd (kan även beskrivas: ska sänkas så att mitten av flaggans kortsida är mot 2⁄3 av stångens höjd ) den dag dödsfallet inträffat samt begravningsdagen.
Bruket att hålla begravningsakten utan en kista, med den avlidnes stoft i en urna har ökat när tiden från dödsfall till jordbegravning eller kremering kortats ned.
Det går bra att ha begravning med enbart urna och genom att kremera den som avlidit, kan man därmed avvakta mer än en månad med begravningsakten.
Kroppen omhändertas och kläs som vanligt och läggs i en kista och transporteras till krematoriet för att sedan hämtas som aska i en urna.
Begravningen utformas precis på samma som om där stod en kista.
Det innebär att kransar och blommor kan sändas och de placeras runt urnan.
Även handblommor kan tas med på samma sätt som vid kista. De kan placeras på bordet för urnan och runt den när besökarna går fram för ett sista avsked.
Skillnaden är att istället för att kistan står framför församlingen så står där istället en urna.
Urnan placeras på ett bord och där finns även urndekorationer.
Urnsättning är en mycket enkel ceremoni och ofta utan präst.
Urnsättningen ska ske inom ett år efter att den avlidne har kremerats.
Det kan vara en begravningsplats på en kyrkogård, i en asklund, minneslund eller om man begärt tillstånd hos länsstyrelsen genom att med speciell urna sätta den i havet eller vid annan utvald plats.
När urnan sätts i ask- eller minneslund får inte anhöriga närvara.
Urnsättning på begravningsplats sker i familjen och det är inga formalia alls.
Det behövs således varken någon form att meddelande via annons om detta och inte heller några tackkort.
Deltagare på begravning och minnesstund behöver inte höra av sig och tacka.
Det är de anhöriga som tackar för din närvaro och att du hedrade den avlidne, samt eventuella gåvor som skänkts.
Det är mest hövligt att skriva tacken för hand, men ingen kan förvänta sig att de skall vara så utförliga. Det finns ofta fina färdigformulerade och förtryckta kort att köpa.
Tackkorten eller tacket framförs från de anhöriga när de kan och orkar.
Källor:Fonus, SBF, Nordiska Museets arkiv, Wikpedia, Ribbing Stora stunder, Begravningsmuseet Ljungby, Nocturne begravning, Svenska Kyrkan, Skatteverket, Olika kulturers traditioner och ceremonier vid begravningar
Föreläsning i framgångsrikt bemötande för vård och omsorg >> Sorgetid efter dödsfall, begravning vett och etikett >> Mörk kostym klänning kvinna, vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt