Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Människor emellan>> Underhållning 1>> Bingo>>
 

Bingo

Vett & etikett när du spelar bingo

Historia

Bingon tros härstamma från det Italienska lotteriet och har spelats i olika former ända sedan 1500-talet. Bingon så som vi känner den idag kom till Sverige på 60-talet och blev snabbt ett populärt och viktigt inslag i det lokala föreningslivet runt om i landet. Nuförtiden spelar över en halv miljon svenskar bingo regelbundet.

Det populäraste bingospelet i Sverige har sedan 90-talet varit Bingolotto som sänds TV4. Då majoriteten av de som spelar bingolotto gör det i sitt eget vardagsrum kommer denna artikel inte ta upp vett & etikett för Bingolottospelare, eftersom detta varierar för mycket från hushåll till hushåll, dock kan man nog anta att många bingospelare skulle anamma samma vett & etikett regler för bingo i sitt privata vardagsrum som i den lokala bingohallen.
I bingohallen

Om du likt Stig-Helmer och hans morsa besöker en klassisk bingohall är det viktigast att du lär dig när det är ok och prata och när du ska vara tyst. Bingo är ett socialt spel men om du inte lär dig när du ska vara tyst kommer du inte bli särskilt populär. Egentligen är det inte svårt- när ett spel pågår och upproparen läser numren ska det vara tyst. När det är fikapaus eller bara paus mellan olika spel är det ok att prata.

Ta aldrig med dig barn om dom inte är väluppfostrade nog att vara tysta på beställning. Din mobiltelefon skall givetvis vara inställd på ljudlös.

En annan oskriven regel är att ge företräde för stammisar när det handlar om sittplatser. Det är inte ovanligt att en bingospelare har sin favoritplats som dom suttit på i flera år. Råkar du sätta dig på någons favoritplats och blir ombedd att flytta tillhör det god sed att utan att klaga flytta på sig.

Ett typiskt störningsmoment är ”papegojor” dvs folk som mumlar eller upprepar numren som ropas upp. Undvik detta så slipper du bli föremål för onda blickar och schh-ljud.

Om du missar ett nummer som ropas ut ska du inte fråga personen bredvid eftersom detta kan leda till hen missar kommande nummer på grund av dig. Ett tips är att studera brickan noga innan spelet startar så att du snabbt hittar numren när de ropas ut och enkelt kan hänga med utan att störa någon.
Online

Att spela bingo online är roligt men här gäller helt andra vett & etikett regler du bör ha koll på. Den goda nyheten för alla pratkvarnar är att här kan du babbla på hur mycket du vill då detta sker i chatt och således inte stör dina medspelare. Tvärtom uppmuntras du att ha trevliga konversationer i chatten medan du spelar. Dock är det viktigt att respektera chatvärden, inte använda ovårdat språk eller marknadsföra andra bingo sajter i chatten. Kom även ihåg att rikta eventuella klagomål till kundservice och inte till chatvärden.

På bilbingo

När du spelar bilbingo är det precis som med vanlig bingo förmågan att vara tyst vid rätt tillfällen som är den viktigast att ha koll på och likt bingohallarna är skrikande barn, skällande hundar och pipande mobiltelefoner icke önskvärda.

Få ut det mesta av din upplevelse samtidigt som du visar hänsyn till dina medspelare genom att; komma i tid (minst en halvtimme innan spelstart) så att alla hinner parkera, om parkeringsvärdar saknas ställ dig bakom sista bilen i någon av raderna som bildas, ha koll på hur du signalerar om du får bingo (vanligaste sättet är att vid bingo tuta två gånger innan nästa utrop och sedan hålla upp brickan utanför bilen till värdarna kommer).

Tips!

Underlätta för dig själv och andra genom att lära dig de vanligaste förkortningar som används numera används flitigt i de flesta chattrum.©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

All vett och etikett om kläder >>
Dödsfall och begravning, all vett och etikett >>
Gäst på begravning, vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se