Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Människor emellan>> Natur och fritid>> På picknick>>
 

På picknick

Vett och etikett på picknick

På picknick avstår vi många vett och etikettregler och förr var de en möjlighet att fly från trista middagsritualer. Etikettsreglerna fanns förvisso och följdes oavsett om det åts vid ett träd eller under en ljuskrona. Men såväl då som nu kunde man säkert njuta ändå.

Från förr till nu
Fjärran från dagens picknick var det då – men säkert ett tillfälle för både romantik och vänskap, precis som idag. Förr kunde en flicka inte ens promenera ett par timmar med en ung man, då skulle hon knappast bli ombedd att få var med vid nästa picknick. Idag tillåts allt från avskildhet till badkläder.

Picknick är förknippad med sommar och förr var det mannen som valde plats. Det skulle finnas skugga då det var omöjligt för en kvinna att hålla ett parasoll en hel lunch. Ingen dam skulle utsättas för en obarmhärtig sol, totalt fjärran från dagens soldyrkare. Då handlade det mycket om utseende och sitt goda rykte, dagens etikett är av hänsyn till människor runtomkring.

Utrustning
En picknickkorg bör vara utrustad med bestick, glas och tallrikar av plast eller porslin. Det finns jättefina färdiga picknickväskor idag, med alla tillbehör, inklusive vinglas. Pappersmuggar och papperstallrikar är trista och svåra att äta på samt dricka ur.

Insektsskydd bör finnas i korgen, att hålla odjuren borta är varje picknickvärds uppgift. För inget är så förödande som en attack av mygg och knott.

Ska ni grilla så ta med en riktig grill. Engångsgrillar luktar, ryker och ger lätt maten en smak av tändvätska. Grillverktygen ska vara rena, rengöring vid filten är en romantikdödare.

Duka vackert på en filt, eller ta med en bordsduk för picknickbordet. En fin duk kan göra underverk med de mest urgamla campingbord!

Till bords på filten!
När man sitter vid ett picknickbord eller på en stor filt, ta en titt runt omkring. Finns det andra människor i närheten? Kan de se dig? Kan du se dem? Eller kan du höra dem? Är det folktomt, då är det fritt fram. Men tvärtom om det finns andra i närheten.

Är det många andra där, tänk på vad ni säger och röstvolymen. Bara för att det inte finns någon volymgräns och du inte är i en sluten restaurangmiljö ger det varken dig eller din CD-spelare rätten att låta som en festivalplats.

Lite romantik eller artighet är alltid uppskattat än idag. En kille erbjuder givetvis en tjej bästa platsen. Det ska vara torrt, mjukt och bekvämt. Lite mysfaktorer är romantiskt, några värmeljus till kvällsmörkret, en blombukett kanske kan smygas fram.

Servera maten som en buffé, kanske lite knytkalas? Här går det bra att både sträcka sig efter maten och till och med krypa på bordet (filten). Men akta dig, glasen välter lätt.

Vira en vacker servett runt smörgåsen och linda in vinet i ett fint omslagspapper. Majskolvar och grillade kycklingklubbor på menyn inte ger inte utrymme för att förvandlas till en slusk. En väl förberedd picknickkorg innehåller folie som kan lindas runt maten och sedan äts maten med fingrarna – gott på en picknick!

Det går och göra det extra fint med en egen etikett på vinflaskan, eller varför inte skriva ut en bra dikt och sätta fast på matpaketet?

Finns det ett vattendrag där man slagit sig ner har ni världens bästa kylare för dryckerna. Öl och vin samt övriga kylda drycker ska serveras kalla. Annars
- ta med en kylväska, ett glas ljummet vitt vin kan förstöra den bästa picknick.

Servetter är ett måste, men avstå från hushållsrullen. Välj pappersservetter av finare hårdare kvalitet, de känns nästan som linne. Alternativt tar du med linneservetter.

Traditionellt skålande är inget som krävs på en picknick, men det går att skåla ändå. Dryck serveras i glas, men kan även drickas ur flaskan – för en öl får man ju dricka utan glas på en picknick, bara man håller på ”etiketten”…

Inbjuden till picknick
Om man är inbjuden till en picknick kanske man vill bidra med något och inte enbart förvänta sig att den som bjuder in står för allt. Det kan vara svår vad man ska ta. Stolar? Tallrikar? Sallader? Drycker?

En inbjudan till en picknick är inte detsamma som att vara inbjuden på middag. För att vara säker, ring och fråga hur de tänkt. Du riskerar du inget genom att fråga, men komma helt utan picknickkorg om de inte tänkt bjuda är inget att avundas.

Kläderna
Idag är allt från badbyxor/bikini till regntät Gortex korrekt, det avgörs av väder och plats.


©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Skor och dess vett och etikett >>
Slipsnål, vett och etikett >>
Gäst på begravning, vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se