Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Människor emellan>> Underhållning 1>> Spelproblem>>
 

Spelproblem

Loot boxes och spel, uppstår spelproblem på grund av de moderna e-sportsspelen online? Vett och etikett

Att intresset för spel online har ökat väldigt markant bara under de senaste åren är minst sagt ett faktum. Trots att många ser onlinespel som en ultimat form av underhållning finns det många som har konstaterat att detta ökade intresse, och den stora aktivitet som man ser online idag, leder till en hel del problem. Ett sådant problem är att allt fler får så kallade spelproblem och det kanske inte känns som helt bra vett och etikett.

En faktor som varit bidragande till detta är spel innehållande loot boxes, alltså ”skattkistor” som kan lösas in för att få tillgång till ett urval av andra virtuella objekt som sen kan användas inom spelet. Just detta beroende är något som faktiskt påvisats, och det till och med i en rapport gjord av forskare.

Forskare har insett problemen med loot boxes

Det är nämligen så att några forskare vid universiteten Plymouth och Wolverhampton har tagit fram en rapport där de tydlig förklarar det faktum att just loot boxes är så pass nära besläktade med spel att de bidrar till stora problem. Detta alltså både på ett strukturellt och psykologiskt sätt.

I och med att loot boxes kan locka spelarna till att fortsätta spela, och det just på grund av att dessa lådor då kan ge tillgång till ett eller flera ovissa objekt som sen kan användas inom spelet, är det allt fler som spelar mer. Det har till och med bevisats att barn öppnar olika typer av loot boxes som de sen kan nyttja i spelvärlden. Detta är såklart problematiskt och inte så bra vett och etikett.

Den brittiska regeringen griper in

Det har till och med gått så pass långt att den brittiska regeringen, bland andra, har funderat över om de ska gå in och sätta upp vissa lagar kring huruvida spel och loot boxes får konsumeras, och av vem. Detta framförallt då denna typ av ”skattkistor” inte riktigt ingår i kategorin av spel som redan regleras, något som i sin tur gör marknaden extra lättillgänglig.

För att minska riskerna och med god vett och etikett om att spelare av olika åldrar får problem med sitt spelande, inte minst på grund av dessa lådor, vill den brittiska regeringen med största sannolikhet placera spel med loot boxes under kategorin riskfulla spel. Det exempelvis genom att lista vilka . Det trots att sidor för onlinespel som ingår i denna kategori.

Idag finns det flera jämförelsewebbplatser som använder en mängd mått för att se vilka webbplatser för onlinespel som inte bara rankas som de mest lukrativa, utan som även rankar som de mest pålitliga och säkra. Kombinationen av regleringar och sådana sidor gör att spelare blir mer medvetna om vad de ger sig in i, inte minst om att de spelar på egen risk.

Ändå detta är det fler som väljer att spela på riskfulla casinon utan licens. Det trots att kraven på den svenska spelmarknaden blivit striktare just på grund av att spelarna ska få en säkrare upplevelse.

Leder det till fler spelproblem?

Så frågan är nu då, leder dagens tillgång av spel online till att fler får problem med spelandet? Det är lite svårt att svara på bara såhär. Det finns dock mycket som talar för att dagens åtkomst och konstanta tillgänglighet bidrar till att fler blir beroende av att spela. Samtidigt är det många som inte verkar förstå sig på hur man beter sig online.

För utöver att allt fler hamnar i en djupare svacka och fastnar i spelvärlden online stöter många på problem med hur folk beter sig online. Den så kallade ”netiketten” är det alltså inte allt för många som har koll på. Något man däremot kan konstatera är att loot boxes inte är det enda som bidrar till de ökade problemen inom spel!©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Etikettdoktorns föreläsningar >>
Kläder på begravning, vett och etikett >>
Borgerlig begravning, vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se