Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Bjudning>> Vinprovning>>
 

Vinprovning

Vinprovning, vett och etikett

Vinprovning hemma - de 10 bästa tipsen för en lyckad vinprovning hemma

Att gå på vinprovning med en professionell sommelier är verkligen givande och roligt.


Foto: Helena Lopes

Men ibland har man inte tiden, orken eller lusten. Men man vill prova vin. Då är det perfekt vett och etikett att hålla eller delta i en vinprovning hemma. För att få ut maximalt ur en vinprovning hemma bör man dock göra lite research innan, läsa på och förbereda sig.

Först och främst, välj vad vinprovningen ska utgå ifrån: druvor, länder/regioner, smaker eller för den ovane - prisklasser. Att hålla sig till ett tema gör det lättare att hitta likheter och skillnader. Med ett tema kan dessutom provningen bli lite av en resa där man förstår kopplingen och utvecklingen mellan till exempel regioner.

Lagom mängd viner att prova är mellan fyra och sex olika sorter. Färre och det blir svårt att hitta just skillnader och likheter, och med fler blir det svårt att komma ihåg och hålla fokus.

För att veta hur mycket vin som ska köpas måste man veta hur många som ska delta. En flaska räcker till ca 10 personer. Fundera även på vilka som ska vara med på provningen – är det erfarna, vett och etikett eller vinkunniga personer? Kanske för för vinvärlden noviser? Beroende på intresse och kunskapsnivå kan själva vinerna värda att prova variera. Att ha en deltagarlista gör också så att man vet hur många glas, sittplatser och tillbehör som ska tas fram, vilket är viktigt för att alla ska känna sig delaktiga.

Tillbehör, rummet och ordning

Fundera på om det passar att äta något till provningen – kanske choklad eller ost? Men se till att inte äta för mycket eller för smakrikt då det är vinerna som ska stå i fokus. Ha dessutom alltid vatten tillgänglig för att skölja ur munnen så smaklökarna blir neutraliserade, vilket även kex, vitt bröd och rån kan bidra med.

Innan man börjar är det också viktigt att man tar det lugnt med parfymer och andra starka dofter, samt att man inte här ätit hett eller väldigt kryddig mat innan. Störande smaker och lukter kommer att stjäla fokus från aromerna i vinerna.

Tänk på att börja med det lättaste vinet för att successivt prova er fram till de mer tyngre. Ett tyngre vin engagerar både lukt och smaksinnet i högre grad, vilket gör att de lättare sorternas sensoriska egenskaper riskerar försvinna.

Titta, lukta och smaka

När förberedelserna är klara är det dags för provning - äntligen. Provningen delas upp i tre steg – titta, lukta och smaka. För att veta vad man ska titta, lukta och smaka efter finns färdiga vinprovningsprotokoll att använda. Här finns ett väldigt bra vinprovningsprotokoll som är gratis att ladda ner och skriva ut till alla provarna. Missa inte att dela ut pennor till alla!

För att kunna se vinets färg, intensitet och klarhet är rummet och ljuset viktigt. En vit bakgrund och ett ”normalt” relativt vitt ljus, jämt upplyst är bäst. Vit duk på bordet gör att alla har samma chans att granska vinet i sitt glas (med risk för vinfläckar), men vita paper till varje person kan också fungera bra.

Med vinprovningsprotokollet som underlag kan det vara roligt att under och efter provningen diskutera och utvärdera de olika vinerna. Hur skiljer sig upplevelsen av vinerna? Vilka primär- sekunder- och tertiärsmaker kände alla deltagarna? Vilket tilltugg passade bäst? Att diskutera med varandra är vett och etikett och kan även göra att man känner nya smaker och nyanser i doften eftersom men vet vad man kan leta efter.

Låt vinerna eller deltagarna tävla

Ett roligt grepp att ta på en vinprovning är att ha med ett tävlingsmoment. En prestigelös tävling om vilket vin som var godast kan engagera många. Eller varför inte låta vinerna tävla om vilket som passat bäst till olika sammanhang och maträtter? Är man ett erfaret gäng kan man funder på en blindprovning där man ska gissa vinsort, vindruva, årgång, land eller region.

Att prova vin hemma är ett bra sätt att lära känna vinvärlden och samtidigt ha en trevlig stund. Det bästa sättet att lära sig mer om vinstila och vinvärlden är att testa genom att titta, lukta, smaka, jämför och njut.

Lycka till!






©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

Föreläsning i vett och etikett >>
Skor och dess vett och etikett >>
Anställningsintervju, vett och etikett >>
@ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
Powered by OnLimit.se