Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Bröllopslexikon L>>
 

Bröllopslexikon L

Bröllopslexikon L


Innehåll - L
 • Lysning
 • Lysningsmottagning
 • Lämna över bruden
 • Långrock, Frock coat, Bonjour
 • Ställ en fråga om vett och etikett
 • Åter till Bröllopslexikon
 • Lysning
  Vill man ta ut lysning idag är det bara att prata med sin präst.
  Tillbaka till innehåll


  Lysningsmottagning
  Då lämnades presenter och det kunde då ske personligen. Detta har ju ändrat sig, idag lämnas oftast presenten vid bröllopsfesten, då man sällan har lysningsmottagning.
  Tillbaka till innehåll


  Lämna över bruden
  Den vanliga seden att fadern (eller föräldrarna tillsammans) vandrar uppför altargången med sin dotter och lämnar över henne till brudgummen är en mellan- och sydeuropeisk, samt amerikansk sedvänja. Den har kommit till Norden under de sista årtiondena och det finns inget som bekräftar riktigheten i uppgiften, men symboliken sägs vara att den man som bär ansvaret för flickan, lämnar nu över henne till en annan man som tar över detta ansvar. Oavsett, är det en vacker sed som många tycker om och det finns inget som hindrar ett sådant bruk (några svenska kyrkor har vägrat just p.g.a. av den obekräftade symboliken).

  När bruden lämnas över av sin far, går hennes mor in tillsammans med en annan, närstående manlig person, det vara brudens bror eller hennes egen far. Brudens mor går in före brudparet och sätter sig på bänkraden längst fram till vänster. Brudgummen kommer in från sakristian tillsammans med sin bestman, de väntar sedan tillsammans vid altaret. När bruden anländer med sin far, tar brudgummen några steg fram och möter bruden, tar hennes högra hand och fader går nu och sätter sig bredvid brudens mor.
  Tillbaka till innehåll


  Långrock, Frock coat, Bonjour
  Detta är i princip samma typ av plagg. Ingen av dessa tillhör de ordinarie klädkoderna, men har under de senaste åren blivit alltmer vanliga. De är svåra att använda som klädsel för gästerna, då de flesta saknar ett så udda plagg. Vill brudgummen ha en, går det bra. Men det måste betonas att det är varken frack eller smoking.
  Läs mer här om Frockcoat, Långrock eller Bonjour
  Tillbaka till innehåll

  Åter till Bröllopslexikon
  ©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

  Borgerlig begravning, vett och etikett >>
  Gäst på begravning, vett och etikett >>
  Hantera klagomål på jobbet med vett och etikett >>
  @ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
  Powered by OnLimit.se