Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Bröllopslexikon R>>
 

Bröllopslexikon R

Bröllopslexikon R


Innehåll - R
 • Ramsa, något gammalt, något blått…
 • Rehearsal Dinner
 • Ringar
 • Risgryn - kasta risgryn
 • Röd klänning
 • Ställ en fråga om vett och etikett
 • Åter till Bröllopslexikon
 • Ramsa
  "Något gammalt, något nytt, något lånat, något blått och ett mynt i hennes sko" (something old, something new, something borrowed, something blue and a six pence in her shoe.

  Ramsan handlar om att bruden ska bära något gammalt från det liv hon lämnar, något nytt för det nya, något lånat för att hon är sparsam, något blått för lycka och hopp samt en peng så hon blir rik.
  Tillbaka till innehåll


  Rehearsal Dinner
  En repetitionsmiddag är ett för-bröllop enligt nordamerikansk tradition, som vanligen hålls middagen kvällen innan vigseln. Gästerna är i allmänhet brudparet och även släkt och vänner. Syftet med repetitionen är att anhöriga och vänner till bruden och brudgummen träffas och trivs. Paret tar tillfället i akt att tacka alla som har lagt ned arbete på vid bröllopsförberedelserna. Ibland får dessa gäster en liten present som tack.
  Tillbaka till innehåll


  Ringar
  Traditionen brukar innebära att man byter ringar med varandra till förlovningen. Han med hennes namn och datum och tvärtom. Och när man gifter sig får hon ytterligare en ring. Numer kan även båda få en ring till vid vigseln. Vid borgerlig vigsel krävs inga ringar.
  Läs mer om vigselringar här.
  Tillbaka till innehåll


  Risgryn - kasta risgryn
  För att skänka fruktsamhet och rikedom till det nya paret kastas det risgryn.

  Men risgryn är i en del kyrkor förbjudet, mest p.g.a nedskräpningen. Alternativ till risgryn kan vara ljusa fågelfrön, som dessutom har fördelen att de inte ger fläckar (t.ex. kokos ger fettfläckar) på brudparets kläder.

  Vanligt är också att bröllopsgästerna istället väljer att kasta konfetti.
  Tillbaka till innehåll

  Röd klänning på bröllop
  Röd är en färg som många tror är lite känslig att bära på bröllop, men det är helt fel och nästintill en löjlig tro.

  Att bära rött på bröllop går alldeles utmärkt. Det är många som inbillar sig att det inte passar, men det är okunnigt. Många tror att om man har rött på sig så betyder det att det är "syndens färg" eller att man har haft ihop det med brudgummen. Vem skulle vilja markera något sådant?

  Svart är däremot en färg som man ska vara försiktig med att bära, åtminstone om man är kvinna. Kvinnor ska inte bära helsvart eftersom det är den traditionella sorgmarkeringen. Om du bara har en festklänning och den är svart så kan man ha en jacka, ett brett skärp eller några stora tillbehör i en annan tydlig färg som utgör en tredjedel av den klänningen. Men färgen måste vara tydlig och inte beige eller vit.
  Tillbaka till innehåll
  Åter till Bröllopslexikon
  ©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

  Mörk kostym klänning kvinna, vett och etikett >>
  Borgerlig begravning, vett och etikett >>
  Skor och dess vett och etikett >>
  @ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
  Powered by OnLimit.se