Pressklipp

Expressen

”Etikettdoktorn Mats Danielsson: Bli en huvudperson! Prata inte politik, jobb eller sjukdomar. Förbered samtalsämnen, till exempel en bra film du sett. Läs inbjudan noga. Bara ditt och partnerns namn innebär att barnen ska stanna hemma. Ta med blommor, vin eller en enkel bok. Inneskor är ett måste för både män och kvinnor! Om du går hem tidigt så gör det diskret. Tänk på att dricka varannan vatten.”

Aftonbladet

”De skäms nog rejält! Etikettexperten: Hoppas felinbjudne Håkan får kompensation
Ett ögonblick, Mats Danielsson, 51, etikettexpert – är det verkligen rätt av hovet att dra tillbaka bröllopsinbjudan till journalisten Håkan Kjellgren? – De hade nog inte så mycket att välja på. Jag misstänker att de sitter och skäms rätt rejält.”

Sveriges Radio

”Glaskonstnären Bertil Vallien blev utslängd från en restaurang efter att han vägrat ta av sig sin älskade basker. En basker som i stort sett vuxit fast på huvudet efter många år. En basker han i princip inte kan tänka utan. Men restaurangen hade sin policy klar – ingen huvudbonad på män! Gjorde de rätt som slängde ut honom? Vad säger vett- och etikettexperten Mats Danielsson?”

Metro

”Gör inte tummen upp i Grekland. Det gäller alltså att hålla fingrarna i styr både bland utländska turister och när man själv är på resa. Metro frågar författaren och etikettexperten Mats Danielsson hur man gör för att undvika pinsamma missförstånd.– Det kan vara bra att ha viss koll, men jag tror inte att man behöver läsa ett lexikon. Om du är osäker – avstå från gesten, säger han.”

Sydsvenska Dagbladet

”Mats Danielsson är författare och föreläsare med etikettfrågor för män som specialitet. Han driver också sajten Etikettdoktorn på nätet, en hjälp i klädkodsdjungeln. Han skriver för vanligt folk som handlar i vanliga affärer. Det händer att han får kritik för det. – Någon har sagt att jag förringar etikettens värde. Men man dör inte av etikettsbrott. En av de gånger det kan bli verkligt pinsamt med etikett är om värdfolket har klätt upp sig och gästerna kommer vardagsklädda – bara för att man inte har förklarat vad man menar.”

Dagens Industri

”Sälja klapparna kan ge genant klirr i kassan. Antalet svenskar som väljer att sälja oönskade julklappar på nätet har ökat på senare år, och de första läggs ut till försäljning redan vid Kalle Anka. Men vad som kan vara ett smart drag ekonomiskt, kan bli förfärligt genant, menar vett- och etikettexperten Mats Danielsson.”

Aftonbladet

”Så undviker du att göra bort dig på lyxkrogen. Här är etikettexpertens bästa tips. Jeans eller mörk kostym?
Etikettdoktorn ger dig tipsen för att undvika pinsamma situationer på lyxrestaurangen. – Om det är du som bjuder på middagen får du inte äta upp innan din gäst, säger Mats Danielsson, etikettsexpert.”

Jönköpingsnytt

”Klä dig rätt och öka förtroendet till dina kunder. Ja det menar Etikettdoktorn, Mats Danielsson, när han på onsdagen föreläste kring vett och etikett på Spinnet i Habo.
– Kopplingen mellan yrke och klädsel är fortfarande väldigt stark. Vett och etikett i affärslivet, det var temat för kvällen när en av landets främsta och mest anlitade vett- och etikettexperter föreläste”

Expressen

”Vett och etikett experten – Stäng av mobilen! Vett och etikettexpertern Mats Danielsson är inte imponerad av prins Henriks uppförande. En kunglighet förväntas hålla sig till hyfs, om han vill spexa hemma så är det en sak, men i offentliga sammanhang borde han agera med stil.”

Borås Tidning

”Mats ”etikettdoktorn” Danielsson är expert på vett och etikett och föreläser ofta i ämnet. Han håller även kurser i vett och etikett och har ofta synts och hörts i tv, tidningar och radio. Här svarar han på tio frågor om hur man uppför sig korrekt på ett barnkalas. Hur mycket ska presenten kosta? – Allt mellan 10 och femtio kronor är bra. Det kan bli ganska många kalas på ett år, och det är viktigt att prissumman hamnar på en rimlig nivå.”

Aftonbladet

”Vett och etikett för gäster och brudpar. När Niclas Wahlgren och Laila Bagge och gifter sig i helgen är det många i släkten som inte kan komma. Men det är okej – man måste inte komma på bröllop, tycker folkvettsexpert Magdalena Ribbing. Aftonbladet tog hjälp av henne och etikettexpert Mats Danielsson för att reda ut begreppen – rätt och fel. FÖR GÄSTERNA: Måste man svara på inbjudan?
– Ja, oavsett om du kan komma eller inte, säger Mats Danielsson.
– Svara så fort du får inbjudan. Artigast är den som svarar snabbast, säger Magdalena Ribbing.”

Svenska Dagbladet

”Undvik sexhjälpmedel som bröllopspresent. För att hålla koll på vad som är rätt och fel i den brittiska bröllopsyran presenterar SvD en kom-ihåg lista. Till vår hjälp har vi folkvettsexperten Magdalena Ribbing och Mats Danielsson, specialist inom etikett. Bar överkropp när kungliga vagnen passerar.– Badkläder och bikini är inte precis rätt. Det kommer att bli en lång väntan för publiken och om det är en varm dag kanske man tar av sig till lättklätt. Under väntan på kortegen kan man stå i bar överkropp men man bör ta på sig sin tröja eller skjorta lagom till att den åker förbi, säger Mats Danielsson.”

Sveriges Television – Rapport

”Lös etikett på kräftskivan. Sörpla och ät med händerna. Men bli inte för full! Och se till så att de som inte gillar kräftor också får något att äta. Etikettsreglerna för kräftskivan är enkla.-Det beror på att kräftskivan historiskt sett är en ganska ny företeelse, från 1800-talet. Därför gäller inte de sedvanliga, mer formella etikettsreglerna, som många gånger härstammar ända från medeltiden, säger Mats ”Etikettdoktorn” Danielsson, författare till boken ”Till vardags och fest”.”

Nyheter OnLine

”Lär dig mingla med Etikettdoktorn. Är du kvinnlig företagare och vill lära dig mingla? Lär av Etikettdoktorn i kväll!”

Metro

”Ibland är det bäst att se glad ut och tacka. Kan man byta oönskade julklappar? Etikexperten Mats Danielsson ger råd. I morgon kan du byta klappar på Tekniska muséet i Stockholm.Du hade önskat dig en maffig deckare, men fick ”Andningsgunga” av den tyska poeten Herta Müller. Tacka och le för att rädda julstämningen – eller be om kvittot för att kunna byta? – Det hänger på vem givaren är och vad som låg i paketet, säger etikettexperten Mats Danielsson. I fråga om böcker och kläder är det helt okej att be om ett kvitto för att byta, anser han.”

King Magazine

”Bli den perfekta gästen. Nyår närmar sig och förhoppningsvis har middagsinbjudningarna stått som spön i brevinkastet. Oavsett var du väljer att befinna dig på tolvslaget – etikettdoktorn Mats Danielsson lär ut knepen som gör dig till festens självklara hedersgäst.”

King Magazine

”Hitta rätt i presentdjungeln. Etikettdoktorn Mats Danielsson reder ut vad du ska ge till vem och vid vilket tillfälle. Middagsbjudning- Är det första gången du kommer på besök hos någon är det praxis att en blomma ges bort. Eller ännu hellre, skicka blommorna med bud dagen innan. Det gör garanterat succé och är en vana vi glömt bort att använda oss av.”

Spring Mobile

”Får man ringa kollegan på semestern? Är det okej att låta bli att svara när man själv har semester? Här tipsar vett- och etikettexperten Mats Danielsson om hur du bäst sköter kommunikationen på jobbet i sommar. Tänk dig att du har något viktigt som du måste fråga en kollega om. Problemet är att hon befinner sig på solsemester på Gotland. Hur gör du? Och hur ska man göra?”

Tidningen Konsult

”Vett & etikett för smartare affärer. Vett och etikett är inte bara viktigt när det gäller bröllop och begravningar. Också i mötet med kunder är det nödvändigt att ha koll på hur man för sig. God koll kan leda till fler och bättre affärer, dålig koll till missade chanser och uteblivna kontrakt.”

Mitt i Nyheter (Stockolmstidningar)

”Hyfs i kollektivtrafiken börjar bli en bristvara! Förälder bad 83-åring med rullator flytta på sig.
En fullt frisk kvinna ber alltså mormor, som har svårt att röra på sig, att plocka ihop sin rullator, säger Ida Lim.Hon tycker i stället att först till kvarn-principen borde gälla.
– Mamman får väl vänta på sin tur, säger hon. Etikettexperten och föreläsaren Mats Danielsson håller med.
– Jag tycker att det är oförskämt att på det sättet uppmana en annan människa, speciellt en äldre, säger han.”

Metro

”Vilka oskrivna regler gäller egentligen när man bjuder hem ett annat barn från dagis? Ska man bjuda på mat? Och vad är vett och etikett när man bjuder till ­födelsedags­kalas? Metro har låtit två experter svara, folkvettsexperten Magdalena Ribbing som skrivit flera böcker i ämnet, även för barn, och Mats Danielsson som föreläser i vett och etikett under namnet Etikettdoktorn. Enligt Danielsson är det egentligen enkelt.– Snacka med varandra. De flesta sådana här problem bygger på kommunikationsmissar, säger han.”

Göteborgsposten

”Håll god min trots trista julklappar. Får du trista julklappar i jul så är det bara att hålla masken.
– Tacka artigt och se glad ut, säger Mats Danielsson, etikettsexpert.Och det är bättre att sälja prylen på nätet än att be om kvittot för att byta.

Hänsyn till givaren är A och O, därför ska du med en dåres envishet se glad ut och tacka, även om det är en riktig ökenpresent.”