Vinter, snö, semester och skidbackar. Härligt och njutbart, något som får många att se fram emot lediga dagar.
Men de kan få ett snabbt slut om olyckan är framme, utrusningen går sönder eller vädret sätter stopp. Vett och etikett i skidbackarna kan hjälpa till.
Skidor i bil
- På bilen, om du saknar takbox lägger du skidorna med spetsarna
bakåt. - Detta om olyckan skulle vara framme. När du sedan tar ut dem ur boxen lägger du skidor och snowboard på marken.
- Stålkanter kan förstöra inte bara din bil utan alla andras bilar och utrustning när de faller.
I liften
- Bär skidorna på axeln, med spetsen framåt och frambindningen bakom axeln.
- Knäpp inte pjäxorna, din transport underlättas om du skall gå en bit.
- Snowboard bärs under armen.
Köandet
- Inte ovanligt, men tyvärr alltför ofta ser man människor tränga sig förbi kön.
- Sannolikt i oförstånd. Riktiga utförsåkare hjälper gärna till.
- En god köteknik är värdefull, den underlättar mycket.
- Är det en släplift, åk tillsammans med någon, det minskar kön.
- Be liftvakten ordna en ”singelkö” då kommer man fram fortare som tack, men får finna sig i att paras ihop med någon okänd.
- Låt inte dom andra vänta på dig. När du kliver av liften är du redo. Du har knäppt jackan, spänt pjäxorna och allt annat i förväg.
På väg utför
I skidbacken är det helt i sin ordning att briljera med sina kunskaper. Det är härligt med dom som delar med sig av kunskaperna. Stanna inte bakom ett backkrön om terrängen ser ut så. Sitt absolut inte mitt i backen (här får en hel del snowboardåkare ta åt sig) och åk aldrig störtlopp annat än på tävling. Ska du åka fort så får du planera detta noga.
Har du vett och etikett på din skidsemester blir du mer effektiv och kan åka mer. Håll ordning på din utrustning. Då är du klar fort på morgonen, tidig med liftkort och hinner ofta åka både två och tre turer innan det kommer andra i backen.
Uppifrån väjer
Glöm aldrig att det är du som kommer uppifrån som alltid väjer. Oavsett hur korkat den andra beter sig så råder väjningsplikt.
Om någon faller
Stanna, erbjud din hjälp. Om skada uppstår, ställ dina stavar ovanför olycksplatsen, ställ dem så de bildar ett kryss. Därefter agerar du för att hjälpa och påkalla uppmärksamhet.
Backen har personal som sedan tar hand om den skadade.
After-ski
När du kommer till after-ski så ruska och borsta bort all snö. Ett par snöiga pjäxor eller skor är garanterat halkbefrämjande. Och pjäxor skall med till en after-ski. Du tar dig givetvis direkt från liften till baren. Sedan är det upp till dig och din medverkan om det blir drag på din after-ski. Byter du om inför after-ski är du inte korrekt enligt protokollet och det är inte
alltid alkoholnivån utan stämningen som avgör klassen på en after-ski. Det skall vara trångt, bökigt, högt ljud och ganska svettigt. Dryck är vanligtvis öl eller Glüwein.
Kläder
Funktion kombinerat med elegans är backens dresscode. Välj kläder och utrustning efter förhållandena. Och tänk på flerlagerprincipen. Du rör dig mycket och kläderna måste andas.
Lämna skoteroverallen hemma.
Utrustning
Nyvallat med skarpa kanter är en bra början. Om din utrustning är lite till åren så hyr gärna skidor eller bräda. Egna pjäxor rekommenderas dock, hyrda är ofta nya och klämmer lätt.
Den nya tekniken kommer ge dig oanade stunder i backen. Du kan mer än du tror!
Skidglasögon är ofta det bästa man kan ha mot både sol och vind. Solglasögon är snygga och ger finare solbränna, men funktionen är inte den bästa. Solskydd varje morgon, oavsett väder. Vantar eller handskar även om det är vårvärme. De skyddar dig mot skärsår från snön. Mössa eller hjälm vilket är helt korrekt numera. Och så är det tvärtom i backen! På med mössan när det är
paus, åtminstone om du äter eller fikar ute.
Man längtar
Och eftersom alla som finns i backen är lika tokiga i sporten är vänligheten lätt att ge och få, dela med dig och du kommer få massor med oförglömliga stunder i backarna. Vett och etikett är en naturlig del!