Påsk

Påsken är kyrkoårets största fest, det är också en tid för fest tillsammans, i familjen och bland vänner.

Visste du att man äter ägg, just därför det var vid denna tid som hönorna började värpa igen.

Om påsken

Påsken infaller alltid söndagen efter den närmaste fullmånen efter vårdagjämningen (20 eller 21 mars). Ordet påsk kommer från hebreiskans ”pasach” som betyder gå förbi. Det var dödsängeln som en natt i Egypten gick förbi de nhus som hade blod över sina dörrar. På latin blir det ”pacha”, som i sin tur uttalas ”paska”. På engelska heter det, Easter och på tyska, Ostern. En vårgudinna vid namn Ostra sägs vara upphovet till denna benämning.

Det kristna firandet har sitt ursprung i den judiska påsken, då Jesus dog och uppstod i samband med deras högtid. Han åt påsklamm tillsammans med lärjungarna och förvandlade detta till Herrens heliga nattvard. Men även våra hedniska traditioner dyker upp i påsken, då det tog hundratals år att kristna Sverige, lät den katolska kyrkan hedniska traditioner föras samman med hedniska ser och bruk. En vårofferfest, där man offrade för att fira naturens återuppståndelse blev en del av påskfirandet.

Påskris

Det gällde att påminnas om Jesu lidande och därför tog man in ris till långfredagen. Sedan risade man varandra med detta. Idag tar vi in riset och pryder det med färgglada fjädrar och annat pynt.

Påskägg

Ägg fick man inte äta under fastan och på påskafton när fastan var slut kunde man fritt äta det igen. Dessutom infaller påsken med ljuset och våren och då började hönorna värpa ordentligt igen. En tredje tradition är att äggen symboliserade pånyttfödelse och det är ju hela påskens tanke.

Man gav också bort ägg som gåvor och för att förgylla dem lite så dekorerades de i vackra färger. Detta har vi ersatt med glada pappersägg som vi fyller med godis och till och med presenter.

Tips:

Man kan måla äggen, men de som ska ätas kan man färga naturligt under kokningen. Koka med lökskal så får ägget en gulaktig färg.

Om ägget ska hängas upp i ett påskris, stick ett hål på äggen och blås ur innehållet.

Påskkärringar

Häxan på sin kvast symboliserar att de flög till Blåkulla denna dag och kvasten sägs ha sin bakgrund i shamanska läror. Det behövde inte vara en kvast utan lika gärna ett djur hon flög på. Häxorna tog med sig barn till Blåkulla, de skulle sedan agera i Satans tjänst. Häxan hade förmågan att delta i orgierna på Blåkulla utan att det märktes, hennes kropp fanns kvar hemma precis som förut.

Man vet egentligen inte när traditionen startade att klä ut sig till påskkärring eller påskgubbe. Tidpunkten kan variera i landet och på de flesta platser är det på Skärtorsdagen, men i landets västra delar kan det ske på påskafton. Traditionen att dela ut små påskbrev och få lite godis eller mynt som tack uppstod. Det barnen får ska enligt traditionen fördelas rättvist dem emellan.

Börja med en påskpromenad

Ta en härlig promenad, ensam eller med vänner. Sedan bjuder du på en äggtoddy som avrundas med lite konjak i slutet. Det smakar påsk!

Ensam är inget hinder

Köp en bit lax, en påskbakelse och gott vin. Unna dig det goda även om du är ensam.

Påskmaten

Ägg och kött var de stora höjdpunkterna på påskens matbord, eftersom det inte förekom under fasteperioden. Idag är fiskrätter som sill, böckling, Janssons frestelse och lax allt mer förekommande under påsk. Lammkött är något som vi börjat med först under 1900-talet, men påskens mat varierar en hel del mellan olika regioner och landskap. Ofta består det av ägg, lamm och lax i olika tillagningar. Påskmaten är inte lika fet och mäktig som julmaten och den kompletteras ofta godis av marsipan utöver traditionen med godisfyllda påskägg.

Lite påskmat till trädgårdsarbetet

Varför inte en värmande lammgryta, med en kopp buljong spetsad med sherry? Eller några varma smörgåsar med hårdkokta ägg.

Påskbuffé

Givetvis inramad av gul duk och påskris. Drycken bör vara öl och snaps. Och vill man, så kan man måla äggen tillsammans vid buffén. Påskbuffén kräver ingen placering. Lite Tomatsill, grönt och rött i salladen, potatis med finklippt dill, gravad lax eller laxpaté. Lite rädisor med blast kanske och en skål med mörka oliver.
Sill är givet. Currysill, vitlökssill, dillsill och glöm inte ansjovis. Kanske den fått stå och dra dra i dressing med hackad lök och finklippt dill över. Och till detta en bit knäcke och en nubbe.

Vill du, så komplettera med köttbullar, Janssons, prinskorv, kycklingklubbor. Crêpes med svampstuvning. Men inte omelett, det finns redan ägg.

Avrunda detta med kaffe och påsktårta. Gärna med choklad i.

Högtidlig påskfest

Skriv en inbjudan i god tid, gärna 6 veckor i förväg. Ange en klädkod som mörk kostym och klänning/kjol, vilket kan vara extra festligt. För den som inte har provat att bjuda in vännerna till en frackmiddag eller Smokingmiddag, kan det vara värt att pröva. De flesta kommer minnas en kväll fyll med Champagne, vackra kläder, tända ljus och fantastiska maträtter. En påskmiddag väl värd att minnas. Vill man avsluta med dans är detta ett härligt alternativ, men en stillsam avec till kaffet och småprat i soffan kan vara lika trevlig avrundning på en lång och njutningsfylld middag.

Påskmat

Det kan vara extra festligt att som förrätt servera gravad lax med rostat bröd och till huvudrätt lammstek med potatisgratäng. Avrunda med en god påsktårta.

Alternativt inkokt lax med härlig sauce verte (majonnäs smaksatt med spenat och kryddgrönt). Kanske lite inlagd gurka och färskpotatis ( importerat får det bli vid denna tid).

Duka med gula pappersservetter, ljus med ljuskransar i gul färg. Kanske en bukett påskliljor på bordet. Vik in varma kuvertbröd i servetten (placeras till vänster om tallriken).

Lite enklare påskfirande

Kanske vi tar det enklare med grannarna eller i ute i stugan. En sjömansbiffgryta eller lammgryta passar. Påsktårtan kan vara en rulltårta med små påskkycklingar runtomkring.

Sandwichar med ägg och ansjovis som en liten god mellanrätt med grannarna.

Extra förslag till mat

Krustad med kycklinglever i madeirasås eller svampstuvning. Dillrimmad lax med stuvad potatis. Ingefärspäron med konjaksgrädde.

Läs frågor och svar om högtider.