Startsidan >> Vett och Etikett tips>> Bröllopslexikon P>>
 

Bröllopslexikon P

Bröllopslexikon P


Innehåll - P
 • Partnerskap
 • Pengar i present
 • Presenter
 • Placering i kyrkan
 • Planeringskalender
 • Ställ en fråga om vett och etikett
 • Åter till Bröllopslexikon
 • Partnerskap
  Partnerskap ingås av par av samma kön. Partnerskapsceremonin / registreringen kan utföras av domare i tingsrätt eller annan av länsstyrelsen förordnad registreringsförrättare. Det sker vid en borgerlig ceremoni.

  Det går även bra för par av samma kön att gifta sig i kyrkan eller borgerligt. Bröllopsfest sker på samma sätt som vid bröllop mellan heterosexuella par.
  Tillbaka till innehåll


  Pengar
  Det har blivit alltmer vanligt att brudpar ber om pengar i present.

  Det är ett omdiskuterat önskemål och många gäster upplever det besvärande och lite på gränsen till vad man kan be om.

  Ett alternativ är att brudparet tar en anmälningsavgift till festen, då får alla samma kostnad. Sedan kan brudparet behålla de pengar som blev inbesparade på kostnader. Men gör ingen vinst på kuvertavgiften, det ser väldigt illa ut.

  Ett annat alternativ är att ni ber om pengar i present, skriv då att gästerna lägger valfritt belopp i ett anonymt kuvert. Då slipper de känna sig besvärade över att ge för mycket eller för lite.

  Som gäst, vad ger man? 50 kr kan vara mycket för den ena, emedan 500 kr kan vara helt ok för den andra.

  Men förslagsvis 3-500 kr kan väl vara en nivå som får anses ok (om det nu behöver föreslås någon summa).
  Tillbaka till innehåll


  Presenter
  Presentens värde har ingen koppling till eventuell kuvertavgift eller annan kostnad för bröllopet. Detta är en myt och missuppfattning.

  Be gärna värdparet eller annan person att ha en lista som ni skrivit med era önskemål. Pris och present och var man kan köpa den underlätta.

  Låt gästerna teckna sig för olika förslag, så slipper ni få dubbla presenter och det är lättare för gästen. Vissa butiker har denna typ av listor på nätet också.

  Vid presentöppning ber ni en person öppna paketet, brudparet tar det öppnade paketet och tittar och blir glada. Därefter lämnas paketet till en andra person som läser från vem det var och en tredje som anteckna vad och från vem. Då går öppnandet fort.

  När ni får gåva måste komma ihåg: - att ett tackkort är alltid uppskattat och man vinner mycket på det. – skriv gärna på kortet och tacka för just den presenten ni fick.

  Brudpar som ber om pengar i present, skriv då att gästerna lägger valfritt belopp i ett anonymt kuvert. Då slipper de känna sig besvärade över att ge för mycket eller för lite.
  Tillbaka till innehåll


  Placering i kyrkan
  Av tradition sitter brudens släkt och vänner på vänster sida och brudgummens släkt och vänner på höger sida (Johannessidan eller södra sidan. Detta kommer av traditionen att förr var vänster sida kvinnornas placering i kyrkan (Mariasidan eller den norra sidan).
  Tillbaka till innehåll


  Planeringskalender
  Är en kalender som ni upprättar för att få ett schema redan från början med frågor som: När man ska gifta sig?
  Datum
  Budget
  Boka kyrka
  Inbjudningslista
  Bestman, tärnor
  Präst
  Catering
  Fotograf
  Tillbaka till innehåll

  Åter till Bröllopslexikon
  ©Er Man AB. Mångfaldigandet av denna text, helt eller delvis, är enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av Er Man AB och Mats Danielsson

  Gäst på begravning, vett och etikett >>
  All vett och etikett om kläder >>
  Mörk kostym för honom, vett och etikett >>
  @ 2019-, Er Man AB | info@etikettdoktorn.se | webbplatsöversikt
  Powered by OnLimit.se